NE POČIVAJ U MIRU: Mrtva tela se pomiču i godinu dana nakon smrti

NE POČIVAJ U MIRU: Mrtva tela se pomiču i godinu dana nakon smrti

Shutterstock


Prema najnovijoj studiji, mrtvi u prvih godinu dana nakon smrti ne počivaju u potpunom miru. Naime, više od 12 meseci nakon pokopavanja leševi se u značajnoj meri pomeraju, i to bi moglo biti značajno za forenzičare, piše Science Alert.

Naučnici iz australijskog istraživačkog centra za proučavanje posmrtnih ostataka Australian Facility for Taphonomic Experimental Research (AFTER), koji lokalno zovu “farmom tela”, snimali su 17 meseci raspadajuće leševe i uočili kako su se oni pomerali tokom tog celog perioda.

Pročitajte još: Zašto bacamo hranu?

“Otkrili smo kako se u značajnoj mjeri pomiču ruke, odnosno ruke koje su na početku bile uz telo završile bi sa strane”, rekla je lekarka Alison Vilson iz Central Queenslandu i dodala kako su očekivali neke posmrtne pokrete u vrlo ranim fazama raspadanja, ali kako ih je iznenadilo da su se leševi pomicali za vreme čitavog trajanja snimanja.

 “Smatramo da pokreti nastaju zbog procesa raspadanja, pri kojem se telo mumificira, a ligamenti isušuju. Ova saznanja mogla bi biti od velike koristi u istragama nerazjašnjenih smrtnih slučajeva jer su do sada forenzičari pretpostavljali, osim ako nije bilo dokaza da su telo pomicale životinje ili ljudi, da je položaj otkrivenog tela isti onaj koji je bio i u trenutku smrti”, dodala je Vilsonova.

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar