NEMA VIŠE “DAME I GOSPODO”: Avio-kompanija protiv diskriminacije putnika

NEMA VIŠE “DAME I GOSPODO”: Avio-kompanija protiv diskriminacije putnika

foto: Shutterstock


Obraćanje putnicima sa “dame i gospodo“ predstavlja diskriminaciju prema onima koji se ne identifikuju kao pripadnici jedne od te dve rodne odrednice, tako da su u kompaniji “Er Kanada“, odlučili da se putnicima više ne obraćaju na taj način.

Zaposleni u kanadskoj avio-kompaniji upućeni su da napuste dugogodišnju tradiciju oslovljavanja putnika sa “dame i gospodo” (ili “madams e msje” kada govore francuski) i da se umesto toga, putnicima obraćaju sa “svi” i “tout le monde”. Razlog je taj što neki ljudi imaju složeniji stav prema svom rodu i verovatno se osećaju isključenim kad čuju pozdrav “dame i gospodo”, prenosi B92.

foto: Shutterstock

foto: Shutterstock

Pored toga, kompanija “Er Kanada“ je proglašena za najboljeg poslodavca u pogledu nacionalne raznolikosti u 2019. Ovaj potez usledio je posle ranije odluke da se putnicima dozvoli da prilikom rezervisanja karata stave “iks“ umesto M ili Ž kao oznaku pola.

Nova pravila su uvedena “kako bi se osigurao inkluzivni prostor za sve, uključujući one koji se poistovećuju sa rodom iks“, saopštili su u kompaniji.

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar