Život
07.01.2023. 13:35
R.E.

Nikola Tesla

Dan kada nas je zauvek napustio gospodar munja

Nikola Tesla
Izvor: Shutterstock

Nikola Tesla preminuo je pre 80 godina na dan Božića, u Njujorku, sam i bolestan, u hotelu "Njujorker“ u sobi 3327. Sahranjen je u crkvi Svetog Jovana Bogoslova na Menhetnu, a urna sa pepelom preneta je u Teslin muzej u Beogradu 1957. godine.

Bez obzira na to što je bio priznat u svetu nauke, preminu je kao veoam siromašan čovek. 

Njegovi mnogobrojni izumi unapredili su našu civilizaciju, a tehničko-tehnološka dostignuća koja nam je ostavio i danas su neprevaziđena: indukcioni motor, naizmenična struja, tehnologija radara i lasera, bežična komunikacija... više od 700 patenata.

Nikola Tesla
Izvor: Shutterstock

Rođen je 10. jula 1956. godine u selu Smiljanu u Lici, a školovao se u Tehničkoj školi u Gracu, kao i u Pragu, a prvi posao imao je u telegrafskoj kompaniji u Budimpešti, koji mu je omogućio da nastavi studije jer je izgubio stipendiju. I njegovi sledeći poslovi bili su u vezi sa tehnikom - u Pariz je radio u kompaniji Tomasa Edisona, a u Strazbur je već konstruisao prototip indukcionog motora. Potom odlazi u Ameriku kako bi usavršio Edisonove mašine ali i da razvije svoje ideje u vezi sa višefaznom naizmeničnom strujom. 

Poverenje u mladog naučnika imao je Džordž Vestinhaus, američki preduzetnik, pronalazač i inženjer, jedan od pionira električne industrije, koji je otkupio Tesline patente ali je i omogućio njegov nov sistem prenosa elektične struje. 

Nikola Tesla
Izvor: Shutterstock

Nažalost, mnoge svoje ideje, kao i izume nije uspeo da realizuje zbog nedostatka razumevanja naučmog sveta u to vreme, nemanja dovoljno materijalnih sredstava i na kraju, zbog toga što mi je 1985. izgorela laboratorija na Menhetnu 

I na kraju, preminuo je sam i u bedi, iako je bio dobitnik Edisonovu medalju za otkriće višefaznog sistema naizmenične struje, a potom je jedinica za merenje gustine magnetnog polja dobila njegovo ime - Tesla. 

Nikola Tesla
Izvor: Shutterstock
Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Nikola Tesla ponovo u Gospiću
Nikola Tesla

Posle gotovo 30 godina

05.05.2021. 13:00

Nikola Tesla ponovo u Gospiću

Monumentalna bronzana skulptura Nikole Tesle, rad kipara Frane Kršinića, koja je bila uništena tokom rata 1992. godine, ponovno je postavljena u Gospiću u Hrvatskoj na novom Trgu Nikole Tesle.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
13°C
27.03.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve