Život
04.06.2021. 19:35
R.E.

Sve je počelo u Čikagu

Njegovo veličanstvo Ford

Ford
Izvor: Shutterstock

Henri Ford, jedan od prvih američkih milijardera, je na današnji dan 4. juna 1896. ulicama Čikaga provozao prvi automobil koji je dizajnirao. Zahvaljujući uspehu prvog dizajna osnovana je i kompanija Ford, koja je bila klučna u industrijskom razvoju Amerike dvadesetog veka, a koja opstaje kao veliko ime u svetu automobila već više od sto godina.

Dok je radio kao glavni inženjer zadužen sa održavanje struje u Detroitu, Ford je se u slobodno vreme bavio eksperimentisanjem, želeći da stvori prvi motor koji radi na gas. To mu je pošlo za rukom 1893. godine, a već 1896. napravio je prvu kočiju sa motornim pogonom umesto konja. Izum je nazvao "Quadricycle" ili Kvadricikl, zato što je bio sastavljen od kočije na četiri biciklistička točka, koje je pokretao motor od četiri konjske snage.

Njegov najznačajniji izum bio je „Model T“ , nastao 1908. godine, koji je doživeo neverovatnu popularnost, kojoj svedoči 15,5 miliona prodatih vozila u SAD, oko milion u Kanadi i 250.000 u Velikoj Britaniji. Automobilska era je nastupila zahvaljujući Fordovoj viziji o automobilu kao korisnom sredstvu za običnog čoveka, a ne kao luksuzu sa bogate. Ford je omogućio povezivanje do tada odsečenih farmi i poljoprivrednika, a manjak potrebe za konjima doveo je do oslobađanja velikih pašnjaka za uzgoj drugih poljoprivrednih dobara.

Ford
Izvor: Shutterstock

Henri Ford osmislio je do tada najefikasniji sistem proizvodnje korišćenjem pokretnih traka, koji je vreme proizvodnje jedne šasije skratio je sa 728 minuta, na samo 93. Ovakva podela rada na manje zadatke doprinela je velikom povećanju produktivnosti, pa je tako i cena ovih vozila pala sa oko osamnaest prosečnih plata na samo četiri, što je automobil učinilo pristupačnijim nego ikad.

Automobil je postao glavni adut američke ekonomije, kao i pokretač urbanizacije, koja je sa sobom donela prostrana predgrađa kao i beskrajnu mrežu puteva koji su sve to povezivali. Kada je mladi Ford sa farme svoga oca prešao u Detroit, 1879., samo 25 odsto stanovnika SAD su živeli u gradovima, a kada je umro 1947., taj broj je porastao na više od 60 odsto. Iako je nekoliko puta izrazio žal sa starim ruralnim vrednostima svog detinjstva, neosporivo je bio jedna od klučnih figura u  tranziciji od poljoprivredne do industrijske Amerike.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Ilon Mask ima novi biznis
Ilon mask

Otvara restorane

03.06.2021. 11:32

Ilon Mask ima novi biznis

Izvršni direktor kompanije "Tesla", Ilon Mask, na korak je od otvaranja lanca restorana.
Close
Vremenska prognoza
thunderstorm
17°C
22.05.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve