NOBELOVA NAGRADA ZA MEDICINU: Važno otkriće u borbi protiv raka i anemije

NOBELOVA NAGRADA ZA MEDICINU: Važno otkriće u borbi protiv raka i anemije

EPA-EFE/Pontus Lundahl SWEDEN OUT


Nobelova nagrada za medicinu ove godine je pripala Amerikancima Vilijamu Kelinu i Gregu Semenzi, i Britancu Piteru Retklifu  za istraživanje o prilagođavanju ćelija promenljivom snabdevanju kiseonikom, što je važno u borbu protiv raka i anemije, saopštio je švedski Institut Karolinska.

“Ovogodišnji dobitnici Nobelove nagrade otkrili su mehanizam jednog od najvažnijih životnih adaptivnih procesa”, saopštio je Nobelov komitet.

“Osnovni značaj kiseonika poznat je vekovima, ali proces prilagođavanja ćelija promenama nivoa kiseonika dugo je ostao misterija. Ovogodišnja Nobelova nagrada nagrađuje rad koji je otkrio molekularne mehanizme koji su uključeni u prilagođavanje ćelija na promenljivo snabdevanje kiseonikom u telu”, navodi se u saopštenju švedskog intituta.

EPA-EFE/OXFORD/JOHNS HOPKINS/DANA FARBER HANDOUT  HANDOUT EDITORIAL USE ONLY/NO SALES

EPA-EFE/OXFORD/JOHNS HOPKINS/DANA FARBER HANDOUT HANDOUT EDITORIAL USE ONLY/NO SALES

Nagrada donosi i devet miliona švedskih kruna (913.000 dolara), prenosi Rojters.

Povezane vesti – NOVA ŠVAJCARSKA PREVARA: Šta je sa matičnim ćelijama srpskih beba?

Medicina je prva oblast za koju se dodeljuje Nobelova nagrada, a slede fizika i hemija.

Lauerati za nagradu za književnost, koja će ove godine biti doneta i za ovu i za prošlu godinu, biće objavljeni u četvrtak, a za mir biće saopšten u petak u Oslu.

Nagrade za dostignucća u nauci, književnosti i za mir dodeljuju se od 1901. godine na osnovu testamenta pronalazača dinamita i biznismena Alfreda Nobela.

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar