Život
17.12.2021. 15:54
R.E.

Zanimljiv i koristan pane

Novak Đoković o sebi kao ocu, Željko Obradović o tome šta je autoritet (VIDEO)

Novak Đoković, Željko Obradović, 17. 12. 2021.
Izvor: FOTO TANJUG / DRAGAN KUJUNDZIC

"Autoritet nije da vi pošaljete igrače na spavanje u određeno vreme, autoritet je nešto drugo", rekao je najuspešniji košarkaški stručnjak Evrope Željko Obradović, koji je zajedno sa teniserom Novakom Đokovićem i bivšom reprezentativkom Srbije u košarci Sonjom Vasić, učestvovao u panelu “Putem šampiona”, koji je organizovala Fondacija "Novak Đoković".

Učesnici panela su razgovarali o važnosti roditeljstva, uspostavljanju autoriteta u razvoju karaktera i discipline u sportu, a sve to iz svojih ličnih iskustava i na osnovu bogatih trofejnih karijera.

Misija programa “Putem šampiona” da pruži važnu podršku roditeljima budućih sportista u vidu edukacije i šire pomoći u njihovom osnaživanju.

DD217087
Izvor: Dalibor Danilović

Sonja Vasić je pričala o svojim iskustvima odrastanja u sportskoj porodici i važnosti otvorenog i poštujućeg odnosa među njenim članovima za uspostavljanje pravih odnosa koji su stvorili uslove za njenu istaknuto uspešnu karijeru. “Moja porodica mi je uvek predstavljala pravi oslonac – od najranijeg perioda bavljenja košarkom, kada je bilo važno održati svest o tome da sam ja i dete i devojčica i đak. Kad je bilo najteže – jedini su bivali uz mene, kada je bilo najbolje – pomagali su mi da ne uzletim previše i promenim se kao ličnost. Izuzetno je važno da roditelji poznaju svoje dete, da budu svesni da li je neka njegova ambicija zdrava ili ne – ali i da ne zaborave da su prvo roditelji, a tek onda roditelji sportiste, jer bi u slučaju da roditelj forsira dete na sport preko normalne granice moglo da ima 'skupu cenu' za njihove odnose i njegovo dalje odrastanje kroz život”, rekla je Sonja Vasić.

Sonja Vasić
Izvor: Dalibor Danilović
“Uvek krećemo od toga – šta je autoritet? Autoritet nije da vi pošaljete igrače na spavanje u određeno vreme, autoritet je nešto drugo. Kada sam bio mlad trener, nisam puno spavao, jer sam znao da će igrači želeti da postave puno pitanja kad im dam neke zadatke na treningu – za šta sam morao da imam spreman odgovor, da potvrdim moje znanje. Igrači i igračice žele da budu svesni koliko trener zna, i kako može da ih vodi, da reaguje u određenim trenucima. Zato je, po meni, jedini autoritet koji postoji – autoritet znanja. Timski sport je značajno različit od individualnog, i zato sam uvek nastojao da se pre svega svi ponašamo korektno jedni prema drugima i da autoritet znanja bude ono što je presudno u našim odnosi-ma”, istakao je Željko Obradović.
Željko Obradović
Izvor: Dalibor Danilović
 

Na temu pritiska sa kojim se deca suočavaju kada počinju da se bave sportom, Novak Đoković je rekao: “Činjenica je da smo svi različiti, i za mladog sportistu je jako bitno njegovo okruženje. Roditelji su naši prvi mentori, na njih se prvo ugledamo. Sa 7-8 godina ne znamo šta je karijera, samo smo zaljubljeni u sport. Moja lična mentalna snaga, sposobnost i sreća da se izborim sa izazovima tokom 15 godina moje karijere mi je donela određenu reputaciju – ali to naravno nije uvek bio slučaj. Ne postoji formula koja do toga dovodi, već je u pitanju kombinacija faktora koji utiču na razvoj i konstrukciju mentalnog sklopa mladog čoveka. Mislim da se danas genetski faktor previše spominje u svrhe opravdanja uspeha ili padova u sportu. Jedna od životnih mantri koje često spominjem je – ako želiš nešto da uradiš, pronaći ćeš način – a ako ne želiš, pronaći ćeš izgovor". 

Novak je objasnio da mu je bilo samo sedam godina kada je mao jasnu viziju da želi da budem najbolji na svetu, ali i da je imao sreću da bude okružen posebnim ljudima – pre svega svojim roditeljima koji su mu na razne načine davali pravu podršku, ali i najboljim mentorima za taj uzrast – prvo Jelenom Genčić, a zatim i Nikijem Pilićem. 

Novak Đoković
Izvor: Željko Obradović

Novak je dao kratak osvrt na sebe kao roditelja u toj ulozi: “Kao mlad roditelj kod kuće ne insistiram da Stefan, koji ima sedam godina, trenira tenis. Ne, naprotiv. Želim da do toga dođe prirodnim putem. Sada se to dešava, prijatno sam iznenađen koliko se angažovao da trenira tenis!” zaključio je prvi teniser sveta.

Autorka programa "Putem šampiona“ je Ana Jovanović, koja je bila i moderator panela koji je održan u Teniskom centru "Novak" u Beogradu, ali je mogao da se prati i onlajn.

Ako vas zanima ceo razgovor pogledajte sačuvani snimak: 

 

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Close
Vremenska prognoza
clear sky
28°C
23.07.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

OI 2024

Vidi sve

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Euro 2024

Vidi sve