Život
30.09.2021. 08:05
R.E./Independent

Veštačka inteligencija

Novi način izbegavanja klimatskih katastrofa

nevreme, vetar, oluja, tornado
Izvor: Shutterstock

U razvoju je novi sistem veštačke inteligencije koji će moći da prepozna prekretnice u nastajanju klimatskih promena i na taj način upozori stručnjake kako bi mogli da reaguju na vreme.

Takozvane klimatske prekretnice su posebno opasne za život na Zemlji, jer nakon njih sledi lančana reakcija ekosistema koja može imati katastrofalne posledice. Naučnici kao primer ovakve prekretnice navode topljenje arktičkog leda koje bi dovelo do oslobađanja ogromnih količina metana. Nakon toga, sledi lančana reakcija dodatnog zagrevanja, promene u vezi sa morskim strujama, povećavanje nivoa mora, prenosi Independent

Naučnici koji rade na razvijanju ovog sistema odredili su događaje nakon kojih promene ekosistema postaju trajne. Kris Bauh, profesor primenjene matematije iz Kanade, rekao je: "Otkrili smo da ovaj novi algoritam može tačnije od bilo kog prethodnog pristupa da predvidi klimatske prekretnice, ali i da pruži informacije o tome šta nas čeka iza te prekretnice“.

Naučnici su ovaj sistem dizajnirali tako da osim pojedinačnih prekretnica, može da prepozna i opšte karakteristike klimatskih promena na Zemlji, a najbolji rezultati su dobijani kada su zajedno korišćene postojeće matematičke teorije i veštačka inteligencija.

Sistem veštačke inteligencije napravljen je da prepozna oko pola miliona modela ekosistema, a onda je testiran u prepoznavanju klimatskih prekretnice baziranih na podacima iz prošlosti. Test je bio uspešan, pa su naučnici sigurni da će ovaj sistem biti precizan u prepoznavanju klimatskih prekretnica.

Značaj ranog upozorenja je ogroman, jer pruža šansu društvu da se prilagodi za ono što dolazi, ukoliko ne postoji način da se zaustavi.

Sledeći korak za ovaj sistem je rad na savremenim klimatskim podacima koji će, ukoliko bude uspešan kao prethodni model, možda otkriti koja je sledeća klimatska prekretnica na koju moramo da obratimo pažnju.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Koliko nas koštaju klimatske promene
zagađenje, vazduh, fabrike

"Razlog da radimo"

14.09.2021. 18:10

Koliko nas koštaju klimatske promene

Direktna šteta od klimatskih promena u Srbiji od 2000. godine do danas prelaze sedam milijardi evra, izjavio je predstavnik Privredne komore Srbije na onlajn konferenciji "Klimatske promene i zelena tranzicija" koju su organizovali u saradnji sa Svetskom oragnizacijom za zaštitu prirode (WWF).
Close
Vremenska prognoza
clear sky
5°C
05.12.2022.
Beograd

Katar 2022

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve