Život
23.12.2019. 18:14
R. E. / Index. hr

NOVO OTKRIĆE: Astronomi pronašli planete koje su lagane poput šećerne vune

shutterstock_759860248.jpg

Nema planeta u našem Sunčevom sistemu koje su u potpunosti slične, ali naučnici ih ipak mogu grubo kategorizivati. Tako imamo stenovite svetove poput Zemlje, Venere, Merkura i Marsa; plinovite divove Saturn i Jupiter; ledene divove Neptun i Uran kao i  patuljaste planete, poput Plutona i Cerere.

Koliko god ova podela zvuči raznovrsno, astronomi su nedavno detaljno analizirali jednu novootkrivenu kategoriju planeta koji postoje u svemiru – super prozračne svetove (eng. super-puff planets), piše Index. hr.

Lagani kao šećerna vuna

Od svih egzoplaneta koje smo dosad otkrili, samo ih je nekolicina, manje od 15 njih, prozračna. Astronomi su proučavali tri mlade prozračna planete koja orbitiraju oko zvezde koja je od nas udaljena oko 2600 svetlosnih godina. Te planete su skoro veliki kao naš najveća planeta Jupiter Jupiter, ali imaju manje od 1 odsto njegove mase.

Shutterstock Shutterstock

To znači da imaju neverovatno malu gustoću, toliko su lagani da su ih astronomi uporedili sa šećernom vunom, piše Science Alert.

Tri spomenute prozračne planete kruže oko zvezde Kepler 51. Otkrivene su 2012. godine, ali je tek 2014. godine uočena njihova neobično niska gustoća. A sada su naučnici, pomoću svemirskog teleskopa Hubblea, otkrili šta se zbiva u atmosferi ovakvih neobičnih planeta.

Neobičan neproziran sloj

Astronomi su neko vreme analizirali podatke o sastavu atmosfera planeta Kepler 51 b i Kepler 51 d, a kada su dobili konačne rezultate, shvatili su da im atmosferu skriva neprozirni sloj koji se nalazi na visokoj nadmorskoj visini tih planeta.

Povezane vesti - DA LI JE KASNO? ESA planira da 2025. počne sa čišćenjem otpada u svemiru

"Nismo odmah shvatali šta se tu događa. Očekivali smo da ćemo pronaći vodu, ali na kraju nismo mogli uočiti trag ni jednog molekula", rekla je planetarna naučnica Jessica Libby-Roberts sa Univerziteta Colorado Boulder (UC Boulder).

"Ukratko, dobićete Titan"

Naučnici su već videli nešto poput tog metanskog sloja na Saturnovom mesecu Titanu. Zbog gustog sloja metana koji okružuje taj mesec, nismo znali kako tačno izgleda njegova površina sve dok do njega nije 2004. godine stigla svemirska letelica Cassini.

"Ako bombardujete metan ultraljubičastim zrakama, nastaće maglovit sloj", rekla je Libby-Roberts.

"Ukratko, dobit ćete Titan", dodala je.

foto: Shutterstock foto: Shutterstock

Možda će postati mini Neptun

Naučnici su takođe otkrili da ovaj tip planeta vrlo brzo gubi svoju atmosferu te je to verojatno razlog zašto su prozračne planete tako retke.

Budući da su planete oko zvezde Kepler 51 u ranoj fazi razvoja, možda je ovo njihovo stanje koje podseća na šećernu vunu samo privremeno i kasnije će postati mini Neptuni, najčešći tip planeta u galaksiji, kojeg začudo nema u našem Sunčevom sustavu.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
15°C
22.10.2021.
Beograd

Najnovije

Vidi sve

Najčitanije

Vidi sve