Život
21.03.2016. 12:05
ekspres

OBRATITE PAŽNJU: Šta ove promene na dojci govore o vašem zdravlju!

Grudi mogu da ukažu na razne promene koje se događaju u vašem telu.

Iako se promene na dojkama najčešće vezuju za određeni period menstrualnog ciklusa i nagle promene težine, neke mogu da upućuju na mnogo ozbiljnije probleme. Proučite najčešće promene i otkrijte njihovo značenje.

NAGLO POVEĆANJE GRUDI
1. Može da bude posledica gojenja.  Nakon puberteta, povećanje grudi je znak naglog dobijanja kilograma, odnosno jedete više, manje ste aktivni, ne spavate redovno ili ste pod velikim stresom.

2. Ukazuje i na menstrualni ciklus, kao i reakciju na novi kontracepcijski preparat ili trudnoću.

NAGLO SMANJENJE GRUDI
1. Može da znači i da ste smršali. Dojke su pune masnog tkiva, a mršavljenjem se ono smanjuje.

2. Karakteristično za period ovulacije koji dolazi posle završetka mesečnog ciklusa. Reč je o nagloj promeni hormona.

JEDNA DOJKA VEĆA OD DRUGE
1.  Prirodna asimetriju dojki je uobičajena kod većine žena, a najviše dolazi do izražaja tokom PMS-a.

2. Može da ukazuje na razvoj kancera. Kada dojka počne značajno da menja oblik, to može da upućuje na abnormalne promene u tkivu. Ako primetite takve promene, obavezno posetite lekara.

IRITACIJA KOŽE ISPOD DOJKE
1. Često je posledica alergijske reakcije na materijal, boju za tkanine ili metal poput žice u grudnjaku koja sadrži nikl.

2. Može da ukazuje na upalu na koži koja je česta kod žena s većim grudima. Do upale dolazi kada se koža dojke trlja uz kožu ispod nje i u kombinaciji sa znojenjem izaziva upalu.

KVRŽICE NA AUREOLI
1. Označavaju prirodne promene na bradavicama. Sitne kvržice označavaju završetke žlezdi, a tokom menstrualnog ciklusa mogu da se povećaju i postanu mnogo izraženije.

JEDNA VEĆA KVRŽICA NA AUREOLI
1. Može da ukaže na cistu na dojci. Ciste su benigne, ali ih treba kontrolisati.

2. Može da upućuje i na tumor. Promene unutar dojke, posebno one koje mogu da se vide golim okom ili da se napipaju treba odmah prijaviti ginekologu.

POJAVA DLAČICA NA DOJKAMA
1. Često su reakcija na preparate ili lekove koji sadrže testosteron, muški hormon.

2. Ukazuju i na policistične jajnike. Ostali simptomi koji upućuju na ciste na jajnicima su pojava akni i neredovna menstruacija.

grudi

SVRAB BRADAVICA
1. Vrlo često su alergijska reakcija na sredstvo za tuširanje, tkaninu ili boju za tkanine. Obavezno operite novi grudnjak ili odeću pre prvog nošenja.

2. Signalizira da se bliži početak menstruacije. Ponekad hormonalne promene u organizmu mogu da izazovu svrab i osetljivost bradavica.

3. Mogu da ukazuju i na karcinom bradavica. Ova vrsta karcinoma je vrlo retka, a dolazi uz druge simptome poput vrlo suve kože bradavice i žućkastog ili crvenkastog iscetka.

BELKASTI ISCEDAK IZ BRADAVICE
1. U dojkama se proizvodi mleko, a iscedak koji podseća na mleko normalna je pojava i nije bavezno znak bolesti koja može da bude uzrokovana fizičkim stimulansom zbog povišenog nivoa prolaktina, nevezano za trudnoću i majčinstvo.

2. Može da bude reakcija na lekove. Neki lekovi podižu nivo hormona prolaktina koji je odgovoran za stvaranje mleka. Nije opasno već je reč o nuspojavi.

CRVENKASTI ISCEDAK IZ BRADAVICE

1. Upućuje na benigni tumor koji može da nastane u mlečnom kanaliću dojke. Svakako treba potražiti savet lekara.

KVRGAVO, GRUDVASTO TKIVO U DOJCI
1. Može da upućuje na proširenje mlečnih kanalića - mastopatiju. Reč je o najčešćoj promeni u dojkama koja je dobroćudne naravi. Najčešće je uzrokuju hormonske promene pre menstruacije i stres.

2. Ukazuje na cistu (fibrocistična mastopatija) ili dobroćudni tumor (fibroma). Ako promene postaju sve izraženije, posetite ginekologa.


KVRŽICA NA DOJCI

1. Ako je kvržica okrugla i "beži" pod pritiskom verovatno je reč o benignoj cisti koja može da se pojaviti, a već sledećeg ciklusa nestane. Simptomi cista u dojkama su bol i probadanje, mogu da se napipaju ako su blizu kože i ako su veće od jednog centimetra, a mogu da postanu izraženije pre mesečnog ciklusa.

2. Može da ukazuje na rak dojke. Iako je većina promena na dojkama vezana za hormone i menstrualni ciklus, tvrdu kvržicu na dojci ne smete da zanemarite. Ako osetite pod prstima masu u dojci koja se ne menja, odmah posetite lekara.

(Zadovoljna.hr)

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
10°C
23.10.2021.
Beograd

Najnovije

Vidi sve

Najčitanije

Vidi sve