Život
17.11.2021. 18:15
Tanjug

Slovenija

Oni u proseku popiju 93 litre piva, a vi?

Pivo
Izvor: Shutterstock

Punoletni Slovenci u proseku popiju 38 litara vina, 93 litra piva i tri litra likera svake godine, pokazalo je najnovije istraživanje, što je Sloveniju svrstalo među nacije koje najviše piju u Evropi.

Pokazalo se da skoro svaki drugi Slovenac pije prekomerno, da se četvrtina mladih starih 17 godina napija svake nedelje, kao i da je pandemija korona virusa znatno povećala konzumaciju alkohola i ispijanje pića kod kuće, prenosi "Delo".

Istraživanje je sprovedeno između aprila i jula prošle godine i ono je razotkrilo da je u 19 država Evropske unije povećana prosečna konzumacija alkohola.

Kako se navodi, alkohol je još uvek "stalni problem" slovenačkog društva i jedan od tri najveća problema javnog zdravlja.

Zbog toga je Institut za javno zdravlje sa grupom eksperata pokrenuo Sopa projekat, koji predvodi psiholog Tadeja Hočevar, a koji je najavio sprovođenje mera za prestanak prekomerne konzumacije alkohola.

Psiholog Mateja Markl kaže da je problem što je alkohol lako dostupan svima i što postoji velika tolerancija prema njemu.

"Oni koji imaju problem sa alkoholom i koji su postali zavisni nisu svesni toga. Tokom pandemije dosta smo radili od kuće, a znamo šta se dešavalo iza zatvorenih vrata sa konzumacijom alkohola. Kada su zatvoreni barovi ljudi su se privatno zabavljali i okupljali", zaključio je on.

 

Anketa

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Ko je najbolji pivopija u Srbiji?
pivo, alkohol

Dani piva u Zrenjaninu

05.08.2021. 23:50

Ko je najbolji pivopija u Srbiji?

Tradicionalna manifestacija "Dani piva" biće održana 36. put u Zrenjaninu od 25. do 29. avgusta. Na više od 15 različitih lokacija odvijaće se različiti programi, a posetioce će moći da uživaju u više od 20 vrsti piva, najavila je Turistička organizacija Vojvodine.
Close
Vremenska prognoza
light snow
1°C
28.01.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve