Život
04.08.2021. 15:44
Tanjug

Dobra vest

Onlajn saveti za onkološke pacijente

doktor, lekar
Izvor: Shutterstock

Društvo Srbije za borbu protiv raka počinje potpuno novu aktivnost, te pored mogućnosti da putem telefona pacijentkinje dobiju savet od najstarijih i najiskusnijih onkologa, sada se uvodi nova opcija - davanje saveta onlajn, preko platformi Zoom, Skype i ostalih, rekla je direktorka Instituta za onkologiju i radiologiju KCS dr Danica Grujičić.

Grujičić je naglasila da će na sajtu Društva Srbije za borbu protiv raka biti objavljen raspored kada će tri onkološkinje - Marijana Milović Kovačević, Lidija Pavlović i Anđela Karaferić davati onlajn savete i kada pacijenti mogu da se jave, a da sastanak može da bude u grupi ili pojedinačno.

"U zavisnosti od toga šta našim pacijentkinjama bude trebalo i kakav im savet treba kada je u pitanju dalja kontrola i da li je potrebno da doputuju ili da pošalju svoje snimke lekarima koji ih ovde leče. Mislim da je to jedan korak napred, postaraćemo da se i za ostale tumore to napravi, mislim da će mnogo koristiti našim pacijentkinjama i svim članovima porodice da dobiju tačan podatak čime da se leče, kako da se leče, koja je prevencija, koliko često treba da idu kod lekara", istakla je dr Grujičić.

Jedna od tri onkologa koje će davati onlajn savete pacijentkinjama je dr Marijana Milović Kovačević koja ukazuje na to da je ovo prvi put da se organizuje online savetovalište, koje je za sada namenjeno pacijentkinjama sa karcinomom jajnika, te da se nada da će se i ostali maligniteti uključiti.

"Ono što je važno to je da pacijentkinje u bilo kojoj fazi bolesti, mogu da se informišu o svim pitanjima, treba da budu upoznate sa prirodom svoje bolesti, treba da znaju više o terapijama", objašnjava dr Milović Kovačević.

Dodaje da je kovid pandemija izuzetno promenila priču za sve malignitete, a da je rak jajnika sam po sebi je podmukla bolest te nezavisno od kovida, negde oko 70 odsto procenata žena se javi u uznapredovaloj fazi kada cilj lečenja ne može da bude izlečenje, već da se bolest stavi pod kontrolu.

"Pacijentkinje su nerado išle na preglede za vreme kovida, došle su kasno i poenta je da mi onkolozi zaista vidimo jasan motiv da naše pacijentkinje dobiju sve potrebne informacije. Mi na ovaj način, da ne dolaze na Instutut, njima omogućavamo da sa nama razgovaraju. Takođe, da nam postave pitanja koja možda u sobi sa ostalih devet pacijenata ne mogu uvek otvoreno da kažu doktoru. Sad imaju mogućnost da sa onkologom apsolutno o svim temama razgovaraju i ovaj projekat pruža mogućnost da i pacijenti dobiju sve te informacije a i lekar da se bolje upozna sa dilemama, nedoumicama pacijenata i da edukaciju učini efikasnijom", istakla je dr Marijana Milović Kovačević.

Onlajn savetovalište namenjeno je pacijentkinjama iz cele Srbije, a termin može da se zakaže putem telefona, ili pojedinih platformi, sa uključenom kamerom ili bez.

"Zavisi kako pacijent želi, savet je da zabeleži i postavi sva pitanja, jer neka nisu za javnost. Mi možda ne možemo uvek da im se posvetimo u potpunosti uživo, zbog toga su online savetovanja dobra stvar, a za pacijentkinje iz unutrašnjosti da dobiju i drugo mišljenje, da li su dobro lečene, da li nešto treba da menjaju bilo u lečenju ili u praćenju", kaže ona.

Zaključuje da se savetovalište odnosi na pacijentkinje na početku lečenja, tokom lečenja i na kraju lečenja, da bi znale kako ide dalje praćenje i koliko često treba da viđaju onkologa.

"Karcinom jajnika je podmukao i tek u trećem i četvrtom stadijumu daje neke simptome, najčešće digestivnog trakta i lutanje je neminovno i zbog toga imamo problem sa ovom bolešću", objasnila je dr Milović Kovačević.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Nikada nije bilo ovoliko operacija karcinoma dojke
rak dojke

U Srbiji

25.05.2021. 09:43

Nikada nije bilo ovoliko operacija karcinoma dojke

Direktorka Instituta za onkologiju i radiologiju Srbije Danica Grujičić izjavila je da nikada toliko žena nije operisano od karcinoma dojke kao za prva tri meseca ove godine, a broj obolelih od raka je toliki da neki pacijenti moraju da sačekaju.
Close
Vremenska prognoza
scattered clouds
8°C
22.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve