Život
03.08.2021. 23:25
R.E.

Istraživanje u toku

Sprej koji leči tumor mozga?

sprej, usta, zadah
Izvor: Shutterstock

Humanitarne organizacije za borbu protiv raka i Nacionalna zdravstvena služba (NHS) Velike Britanije, spremaju se da istraže da li sprej za usta na bazi kanabisa može da leči tumore mozga i pomogne pacijentima da žive duže.

Lekari će pacijentima širom Velike Britanije sa tipom tumora mozga koji se naziva glioblastom dati lek, poznat kao Sativeks, zajedno sa lekom za hemoterapiju (temozolomidom), u kliničkom ispitivanju u pokušaju da ubiju ćelije raka, što će predstavljati prvu ovakvu studiju u svetu, prenosi Gardijan.

Glioblastom je agresivan i teško izlečiv oblik tumora na mozgu koji se skoro uvek vraća, uprkos tome što lekari koriste hirurgiju, radioterapiju i hemoterapiju da se uhvate u koštac sa ovim teškim oblikom tumora.

Pacijenti sa dijagnozom ovog tumora žive samo od 12 do 18 meseci, dok oni pacijenti kojima se ovaj tumor vraća, žive samo 10 meseci.

Kako se navodi, oko 2.200 ljudi u Engleskoj godišnje se dijagnostikuje ovo teško oboljenje, što ga čini najčešćim oblikom tumora mozga.

Lek Sativeks se već daje pacijentima sa multiplom sklerozom čije se stanje nije poboljšalo uprkos lečenju, kako bi se smanjila njihova spastičnost i predstavlja jedan od tri leka na bazi kanabisa koji se trenutno koristi u NHS-u.

"Mislimo da Sativeks može da ubije ćelije tumora glioblastoma i može biti posebno efikasan kada se daje sa hemoterapijom temozolomidom, tako da može povećati efekte hemoterapije u zaustavljanju rasta ovih tumora i na taj način omogućiti pacijentima da žive duže", rekla je profesorka kliničke onkologije Susan Šort, koja je glavna istraživačica studije.

"To je ono što želimo da proverimo u ovoj studiji", rekla je ona.

Humanitarna organizacija za tumore mozga zajedno sa specijalizovanim centrima za rak širom Velike Britanije, početkom sledeće godine će uključiti u ovo istraživanje 232 pacijenta iz najmanje 15 bolnica.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

U Americi odobren prvi lek protiv Alchajmerove bolesti
Glava

Dve decenije istraživanja

08.06.2021. 12:43

U Americi odobren prvi lek protiv Alchajmerove bolesti

Nakon dve decenije istraživanja, Američka agencija za hranu i lekove, zvaničo je odobrila lek protiv Alchajmerove bolesti.

Close
Vremenska prognoza
scattered clouds
15°C
22.05.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve