OPASAN SAN: Spavanje duže od devet sati povećava rizik od moždanog udara

OPASAN SAN: Spavanje duže od devet sati povećava rizik od moždanog udara

Shutterstock


Spavanje duže od devet sati tokom noći i dremanje više od 90 minuta tokom dana mogu povećati rizik od moždanog udara, pokazuju poslednja istraživanja.

Istraživanje je provedeno u Kini tokom kojeg je ispitano 31.750 osoba prosečne starosti 62 godine, a rezultati su objavljeni u časopisu “Neurology”.

Studija je pokazala da je mogućnost dobijanja moždanog udara kod osoba koje spavaju duže od devet sati, za 23 odsto veća u odnosu na one koji spavaju sedam do osam sati.

Također, rizik od moždanog udara kod osoba koje tokom dana redovno dremaju duže od 90 minuta za 25 procenata je veći u odnosu na one koji spavaju najviše sat ili nikako.

Shutterstock

Shutterstock

Istraživanje pokazuje i kako oni koji spavaju duže od devet sati tokom noći i više od 90 minuta tokom dana, imaju za 85 odsto veći rizik od moždanog udara.

Tokom studije, zdravstveno stanje ispitanika je praćeno šest godina, a u tom periodu 1.557 njih je dobilo moždani udar.

Pročitajte još: Pet promena u uverenjima koje će vas pomeriti s mrtve tačke

Xiaomin Zhang, s univerziteta Huazhong, navodi kako ovi rezultati ukazuju da je potrebno uraditi dodatna istraživanja o povezanosti dugog spavanja i rizika od moždanog udara, piše Anadolija.

spavanje

Dodaje kako su prethodna istraživanja pokazala da oni koji dugo spavaju tokom noći ili dana imaju neželjene promjene u nivou holesterola.

Pored toga, dugo spavanje tokom noći i dremanje tokom dana mogu ukazivati na neaktivan način života što takođe može biti povezano s povećanim rizikom od moždanog udara.

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar