OSIGURANJE PROIZVODNJE ZA MIRAN SAN: Rekordna posećenost “ovčarskoj izložbi”

OSIGURANJE PROIZVODNJE ZA MIRAN SAN: Rekordna posećenost “ovčarskoj izložbi”


Skoro celokupnu voćarsku proizvodnju osiguravam već devet godina i budući da od toga živim, osiguranje mi je važno da ne bih rizikovao i mogao mirno da spavam, kaže voćar Vladimir Vuković iz sela Milinčica kod Valjeva.

On je tako objasnio značaj osiguranja poljoprivredne proizvodnje i zašto mu je bilo važno da svoj trud osigura, a svoja iskustva mogao je da podeli i nove informacije dobije na radionici u selu Pričević kod Valjeva, u organizaciji “Dunav osiguranja” i “Agropresa”, koja je održana u okviru najveće manifestacije tog tipa “Ovčarske izložbe”.

Vuković je rekao da je voćarsku proizvodnju počeo da osigurava kod “Dunav osiguranja” pre devet godina i da je time zadovoljan, kao i da, na sreću, do sada nije imao velikih šteta.

Vladimir Vuković, osiguranik iz sela Milinčica kod Valjeva (1)

Vuković se bavi proizvodnjom šljive koju suši, a osigurava starije zasade, i to, kako kaže, delom na kvalitet, a delom na klasično osiguranje.

Prošle godine, kaže, uspeo je da osuši šest tona šljive, tako da je za njega to bila solidna godina što se tiče kvaliteta i prinosa.

Ističe da su od velikog značaja i subvencije koje država daje za osiguranje poljoprivredne proizvodnje.

Aleksandar Dragojlović, koordinator „Dunav osiguranja“ za poljoprivredu za region zapadne Srbije (1)

Koordinator za osiguranje poljoprivrede za region zapadne Srbije u “Dunav osiguranju” Aleksandar Dragojlović rekao je da je potrebno sistematičnije raditi na jačanju svesti proizvođača i vlasnika životinja u tom delu Srbije, buduću da je osigurano svega 10 odsto obradivih površina.

Podsećajući da se svake godine poslednje nedelje u septembru u Pričeviću održava jedna od najvećih manifestacija, “Ovčarska izložba”, to je bila prilika, dodaje, da “Dunav osiguranje” podeli više informacija sa svim zainteresovanim poljoprivrednim proizvođačima i prestavi im zašto je važno da osiguraju proizvodnju.

Dragojlović je kao važnu meru ocenio subvencije države za osiguranje 70 odsto proizvodnje u Zlatiborskom, Kolubarskom i Moravičkom okrugu, zahvaljujući čemu je, dodaje, ostvareno povećanje osiguranja useva voća, najviše maline, za više od 25 odsto.

Ukazujući na to da osiguranje nije velika stavka, on je kao primer naveo da bi za osiguranje 10 ili 11 krava godišnja premija s dodatnim rizicima iznosila od 1.500 do 2.000 dinara po grlu.

“Ovakve manifestacije, poput današnje, dobra su prilika da se poljoprivrednici o tome informišu i sa agentima o prodaji osiguranja ugovore najbolji model”, rekao je Dragojlović.

BojanBošković, direktor Javnog preduzeća „Agrorazvoj - valjevske doline“ (1)

Direktor Javnog preduzeća “Agrorazvoj – valjevske doline” Bojan Bošković rekao je da su na današnjoj manifestaciji predstavljena samo najbolja grla iz Kolubarskog okruga.

Govoreći o značaju subvencija, on je rekao da je to veoma velika pomoć za stočare i podsetio da se u tri okruga u Srbiji daju subvencije i do 70 odsto.

Slobodan Gvozdenović, gradonačelnik Valjeva (1)

Gradonačelnik Valjeva Slobodan Gvozdenović rekao je da je taj kraj Srbije poznat po stočarstvu, prevashodno gajenju ovaca, i dodao da današnja manifestacija prerasta u tradicionalnu.

Podsetio je da je Grad Valjevo od 2016. šest puta povećao subvencije za poljoprivredu, kako za stočarstvo tako i za ostale grane, a da ima i dosta start-apova u toj oblasti.

“Naša želja je da svim seoskim sredinama doprinesemo da poljoprivrednici imaju što bolje uslove i da se poboljša kvalitet njihovog života”, rekao je gradonačelnik.

On je kazao da se nada da će za 2020. godinu subvencije za poljoprivredu premašiti 60 miliona dinara.

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar