Život
26.10.2021. 13:05
Tanjug

Društvene mreže

"Zakerberg kontroliše tri milijarde ljudi"

Dete, deca, mobilni telefon, društvene mreže
Izvor: Shutterstock

Mark Zakerberg ima "jednostranu kontrolu nad tri milijarde ljudi" zbog svoje neprikosnovene pozicije na vrhu kompanije Fejsbuk, izjavila je uzbunjivačica Frensis Haugen pred britanskim poslanicima i pozvala na hitnu spoljnu regulativu kako bi se uredilo i zauzdalo upravljanje ovom kompanijom i smanjila društvena šteta.

Haugen, bivša službenica u Fejsbuku koji je objavila desetine hiljada kompromitujućih dokumenata o unutrašnjem funkcionisanju kompanije, doputovala je u London na parlamentarno saslušanje i tom prilikom dala kvalifikovanu podršku predlozima britanske Vlade da se reguliše funkcionisanje društvenih medija i primoraju se da preuzmu veću odgovornost za sadržaje koje objavljuju na svojim sajtovima, prenosi "Gardijan".

Frensis Haugen 26.20.2021.
Izvor: Tanjug / AP / Matt DunhamFrensis Haugen

Interna poslovna kultura kompanije Fejsbuk daje prioritet profitabilnosti na štetu uticaja koji ta platforma širi, upozorila je Haugenova, ističući da "nema volje u vrhu kompanije da se osigura da ovi sistemi rade na adekvatno bezbedan način".

"Dok se ne uspostavi protivteža, ovakve stvari će se raditi u isključivom interesu akcionara, a ne u javnom interesu", istakla je ona i upozorila da Instagram, koji je u vlasništvu Fejsbuka a koji koriste milioni dece širom sveta, možda nikada neće biti bezbedan za tinejdžere.

U jeku sve veće zabrinutosti oko uticaja Instagrama na mentalno zdravlje i opsednutost telesnim izgledom među tinejdžerima, Haugen je predočila da su u istraživanjima kompanije mladi korisnici aplikacije poređeni sa zavisnicima koji se osećaju nesposobnim da se odreknu usluge koja ih čini nesrećnim.

"Poslednje što vide noću pre nego što odu da spavaju jeste da je neko okrutan prema njima. Prvo što vide ujutru kada se probude je izjava mržnje, a to je mnogo gore", upozorila je Haugenova.

Ona je ukazala da je čak interno istraživanje kompanije otkrilo da je Instagram opasniji od drugih društvenih medija kao što su TikTok i Snapshat jer je platforma fokusirana na "javno upoređivanje fizikusa, telesnog, načina života ljudi, što je pogubno za decu".

"Duboko sam zabrinuta da možda ne postoji način da se Instagram učini bezbednim za 14-godišnjake i iskreno sumnjam da je moguće učiniti ga bezbednim za 10-godišnjake. Prelazak na sisteme koji su prilagođeni ljudima je najsigurniji način dizajniranja društvenih medija koje smo voleli pre nego što je uveden algoritamski "feed"", upozorila je uzbinjivačica Frensis Haugen.

Ona je apelovala na Fejsbuk da oteža deljenje sadržaja mržnje i dezinformacija i favorizuje sadržaje koji dolaze iz porodice i od prijatelja.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Influenseri i društvene mreže osnovni medijski kanal mladima
Društvene mreže

Izvor informisanja

13.09.2021. 18:21

Influenseri i društvene mreže osnovni medijski kanal mladima

Dve trećine građana Srbije koristi društvene mreže kao primarni izvor informisanja o političkim, društvenim i ekonomskim pitanjima, rezultati su istraživanja o medijskoj i digitalnoj pismenosti u našoj zemlji.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
17°C
02.06.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve