Ozonska rupa nad Antarktikom dostigla rekordnu veličinu

Ozonska rupa nad Antarktikom dostigla rekordnu veličinu

EPA/NASA HANDOUT


Program posmatranja Zemlje Evropske unije saopštio je danas da je ozonska rupa nad Antarktikom narasla do svoje najveće veličine i najdubljeg nivoa u poslednjih nekoliko godina.

Stručnjaci iz Službe za praćenje atmosfere Kopernikus rekli su da je snažni, stabilni i hladni polarni vrtlog bio pokretač širenja i pozvali na veće međunarodne napore kako bi se osiguralo da države poštuju međunarodni sporazum o postupnom ukidanju upotrebe hemikalija koje uništavaju ozon, prenosi AP.

Ukazuje se da je ova ozonska rupa “definitivno” među najvećima u poslednjih 15 godina. Tanjenje ozonskog omotača nad antarktičkim kontinentom prvi put je primećeno 1985. godine.

Povezane vesti – Kasno je, kolaps je počeo

U Ženevi, portparolka Kler Nulis iz Svetske meteorološke organizacije rekla je da ozonska rupa počinje da se širi svakog avgusta – na početku antarktičkog proleća – i dostiže vrhunac oko oktobra.

Nulis je rekla da uprkos rastućoj rupi, stručnjaci i dalje veruju da se ozonski omotač polako oporavlja nakon usvajanja Montrealskog protokola, sporazuma potpisanog 1987. godine, koji za cilj ima postepeno ukidanje supstanci koje oštećuju ozon.

Povezane vesti – NASA će od privatnih kompanija kupovati materijal sa Meseca

Ona je pomenula klimatske projekcije koje ukazuju da će se ozonski omotač vratiti na nivo iz 1980. do 2060. godine.

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar