Život
07.10.2020. 13:46
Tanjug

Ozonska rupa nad Antarktikom dostigla rekordnu veličinu

w_00844449.jpg
Izvor: NASA / NASA HANDOUT

Program posmatranja Zemlje Evropske unije saopštio je danas da je ozonska rupa nad Antarktikom narasla do svoje najveće veličine i najdubljeg nivoa u poslednjih nekoliko godina.

Stručnjaci iz Službe za praćenje atmosfere Kopernikus rekli su da je snažni, stabilni i hladni polarni vrtlog bio pokretač širenja i pozvali na veće međunarodne napore kako bi se osiguralo da države poštuju međunarodni sporazum o postupnom ukidanju upotrebe hemikalija koje uništavaju ozon, prenosi AP.

Ukazuje se da je ova ozonska rupa "definitivno" među najvećima u poslednjih 15 godina. Tanjenje ozonskog omotača nad antarktičkim kontinentom prvi put je primećeno 1985. godine.

Povezane vesti - Kasno je, kolaps je počeo

U Ženevi, portparolka Kler Nulis iz Svetske meteorološke organizacije rekla je da ozonska rupa počinje da se širi svakog avgusta - na početku antarktičkog proleća - i dostiže vrhunac oko oktobra.

Nulis je rekla da uprkos rastućoj rupi, stručnjaci i dalje veruju da se ozonski omotač polako oporavlja nakon usvajanja Montrealskog protokola, sporazuma potpisanog 1987. godine, koji za cilj ima postepeno ukidanje supstanci koje oštećuju ozon.

Povezane vesti - NASA će od privatnih kompanija kupovati materijal sa Meseca

Ona je pomenula klimatske projekcije koje ukazuju da će se ozonski omotač vratiti na nivo iz 1980. do 2060. godine.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
34°C
24.06.2021.
Beograd

Najnovije

Vidi sve

Najčitanije

Vidi sve