Život
08.08.2021. 19:30
R.E.

Rumunija

Pas nanjušio koronu

pas
Izvor: Shutterstock

Prvi put u Rumuniji je jedan posebno obučeni pas za otkrivanje zaraženih korona virusom uspešno detektovao inficiranog putnika koji je iz Madrida sleteo na međunarodni aerodrom u Sibinju, rekao je pukovnik Danijel Chelsea, generalni direktor Uprave za javno zdravlje (DSP).

"Obučeni pas detektovao je prvog putnika koji je, kako se ispostavilo, imao pozitivan rezultat na brzom testu na korona virus. Putnik je vozilom hitne pomoći prevezen u urgentni centar na dodatna, specijalistička ispitivanja posle kojih će morati da ode u samoizolaciju. Osoba za koju je utvrđeno da je pozitivna primila je obe doze vakcine protiv kovida 19“, rekao je Chelsea za Ađerpres.

Policijski pas je detektovao još jednog putnika koji je istim avionom u petak uveče doputovao iz Madrida, ali je testiranjem ustanovljeno da on nije bio pozitivan, prenosi rumunska agencija.

Međunarodni aerodrom u Sibinju je jedino mesto u Rumuniji na kojem se koriste obučeni psi za otkrivanje zaraženih korona virusom, saopštile su lokalne vlasti.

Nadležni uveravaju da ne postoji opasnost da psi ugrizu putnika i da ove trenirane životinje ne predstavljaju opasnost za osobe koje su alergične jer ne stupaju u direktan kontakt sa putnicima, već preko sprecijalne zaštitne barijere.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Kako zaštiti životinje od toplotnog udara
mačka

Saveti

03.08.2021. 07:05

Kako zaštiti životinje od toplotnog udara

Toplotni talas koji je pogodio Srbiju smeta kako ljudima i životinjama. Visoke temperature mogu ozbiljno ugroziti njihovo zdravlje.
Close
Vremenska prognoza
mist
10°C
05.10.2022.
Beograd

Najnovije

Vidi sve

Najčitanije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve