Život
22.05.2021. 09:01
R.E.

A u njemu piše: E=mc2

Pismo vredno milion dolara, bukvalno (VIDEO)

Ajnštajn, pismo
Izvor: EPA / ABIR SULTAN

Pismo Alberta Ajnštajna napisano rukom u kojem se nalazi i njegova čuvena formula E=mc2, prodata je na aukciji za više od 1,2 miliona dolara, što je tri puta više od očekivanog iznosa, saopštila je aukcijska kuća RR Auction iz Bostona.

Arhivisti iz Programa Ajnštajnovi papiri Instituta za tehnologiju u Kaliforniji i Hebrejskog univerziteta u Jerusalimu, tvrde da na svetu postoje još samo tri poznata primerka gde je Ajnštajn čuvenu jednačinu napisao svojom rukom.

Iz kuće RR Auction navode da je ovaj poslednji primerak jedini koji se nalazi u privatnoj kolekciji i da se za njega tek nedavno saznalo, prenosi Gardijan.

Aukcijska kuća je očekivala da će pismo biti prodato za oko 400.000 dolara.

"To je važno pismo i sa holografskog stanovišta i sa stanovišta fizike", rekao je potpredsednik aukcijske kuće Bobi Livingston, koji je formulu o odnosu energije i mase nazvao najpoznatijom na svetu.
 

Jednačina kojom se određuje da je energija jednaka masi pomnoženoj kvadratom brzine svetlosti u vakuumu promenila je fiziku dokazujući da vreme nije apsolutno i da su masa i energija ekvivalentne.
 

Pismo, koje je na jednoj strani napisano na nemačkoj jeziku, upućeno je poljsko-američkom fizičaru Ludviku Silberstinu, a datirano je na 26. oktobar 1946. Silberstin je bio poznati kritičar pojedinih Ajnštajnovih teorija.
 

Jedna od rečenica u pismu napisanom na memorandumu Univerziteta Prinston glasi: "Na vaše pitanje može se odgovoriti formulom E=mc2 bez ikakvog predznanja".
 

Pismo je bilo deo Silberstinove lične arhive, koju su prodali njegovi naslednici.

Kupac je označen samo kao anonimni kolekcionar dokumenata.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Close
Vremenska prognoza
clear sky
33°C
16.07.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Euro 2024

Vidi sve

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve