Život
28.02.2022. 22:05

Lakše do posla

Platforma za naše studente koji bi da se vrate kući

Studenti
Izvor: Shutterstock

Organizacija srpskih studenata u inostranstvu (OSSI) lansirala je novu digitalnu platformu na kojoj će budući studenti koji žele da studiraju u inostranstvu ili studenti koji su pri kraju sa školovanjem van zemlje, moći da pronađu sve informacije o fakultetu koji žele da studiraju ili o konkursima za posao u matici.

Kako je rečeno na predstavljanju OS SI platforme, to je prva i jedina platforma koja predstavlja spoj društvene i poslovne mreže i koja će povezivati srpske studente koji se školuju u inostranstvu međusobno i sa kompanijama iz srpske privrede radi sticanja prvog poslovnog iskustva u Srbiji i podsticanja povratka u zemlju.

Predstavnik OSSI Marija Simić kaže da je platforma tehnički gotova i da je trenutno u fazi popunjavanja sadržajem, kao što su video materijali, podkasti, kolumne, članci.

"Cilj platforme jeste sjedinjavanje društvenih potreba za umrežavanje studenata međusobno, kao i potreba da nalaze prakse i radna iskustva u svojoj matici. Znači, platforma će imati formalni i neformalni deo i odgovori će na sve potrebe studenata, kako na one koji tek planiraju da upišu studije u inostranstvu, pa do onih koji završavaju fakultet i koji razmišljaju kuda dalje da krenu", rekla je Simić.

Ističe da je priča o povrataku srpskih talenata u zemlju trenutno jedna od najaktuelnijih za prosperitet naše države i za razvoj našeg društva.

Simić je izrazila nadu da će platforma doprineti tome da studenti koji su na završnim studijama u inostranstvu nađu odgovarajući posao preko platforme i da će se vratiti u zemlju.

Pored toga, objašnjava da će platforma omogućiti mladima koji su na studijama u inostranstvu da budu aktivni činioci naše društva i da aktivno utiču na sve velike društvne promene u našoj zemlji.

Simić je navela da ideja za platformu postoji dugo, s obzirom da OSSI ima 23 ogranka u svetu i na četiri kontinenta, da je jedinstvena platforma bila neophodna.

Ističe da im je na realizaciji platforme pomogla kompanija Collecti Vibe, koja se i inače bavi izradom takvih platformi, a da na ovom projektu sarađuju i sa organizacijom Tačka povratka.

Direktor organizacije Tačka povratka Ivan Brkljač kaže da je uloga te organizacije u ovom projektu da pomognu našim studentima koji su se školovali u inostranstvu da se lakše vrate u maticu, te da im oni pomažu prilikom zapošljavanja, administrativnih procesa, priznavanja diploma.

"Mi sebe vidimo kao vezivno tkivo između svih organizacija koje se bave našom dijasporom, a naš uži fokus su visokokvalifikovani, ostvareni ljudi, profesionalci, doktori, akademici. Ljudi kada odu i kada razmišljaju o povratku u Srbiju, onda im mi pomažemo prilikom zapošljavanja, administrativnih procedura, priznavanja diploma. Mi smo, kada govorimo o tom koraku nakon studiranja, prirodni partneri i kontakt servis ljudima koji se vraćaju", objasnio je Brkljač.

Na pitanje da li imaju podatak koliko se studenata tokom poslednje dve godine trajanja pandemije vratilo u Srbiju, Brkljač kaže ta precizan podatak nemaju, ali da je samo Tačka povratka direktno učestvovala u povratku oko 400 studenata iz inostranstva.

Kaže da su to većinom bili studenti iz SAD i Severne Amerike, s obzirom na to da su se studenti iz Evrope brže snašli i odreagovali.

Zanimljiv je podatak, dodaje, da se tokom 2021. godine upola smanjio broj mladih koji žele da studiraju u inostranstvu, ali da ostaje da se vidi da li će tako biti i tokom 2022. godine.

Takođe, kaže, u razgovoru sa studentima primećuju da se polovina njih koja ode na studije u inostranstvo i vrati, a da se najvise vraćaju oni koji završavaju master studije, a ređe oni koji odu na doktorske ili osnovne studije.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Patrijarh uručio stipendije najboljim studentima
PORFIRIJE SVETATROJICA STIPENDIJE

U spomen na Irineja

13.02.2022. 00:13

Patrijarh uručio stipendije najboljim studentima

Patrijarh srpski Porfirije uručio je stipendije Srpske pravoslavne crkve najboljim studentima završnih godina fakulteta osnivača Univerziteta u Beogradu - Pravnog, Filozofskog, Elektrotehničkog, Medicinskog i Pravoslavno bogoslovskog fakulteta.
Close
Vremenska prognoza
thunderstorm with heavy rain
17°C
27.09.2022.
Beograd

Najnovije

Vidi sve

Najčitanije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve