POBOLJŠAVA SEKS: Šest razloga zbog kojih je masturbacija dobra za muškarce

POBOLJŠAVA SEKS: Šest razloga zbog kojih je masturbacija dobra za muškarce

Shutterstock


Jako davno masturbacija je smatrana grešnom i užasnom aktivnošću koja izaziva zdravstvene probleme, od slepoće, do akni i hemoroida. Ne tako davno, zagovornici anti masturbacije tvrdili su da ona ljude čini slabijim, nezainteresovanim za partnera i da im uništava život.

Na svu sreću, nauka je dokazala suprotno. Puno podataka pokazuje da žene i muškarci od masturbacije imaju puno zdravstvene koriste i da je ona zaista dobra za ljude. Ovo je šest razloga zbog kojih bi muškarci trebali da se poigraju sa sobom.

Pročitajte još: Koliko seksa treba da imate da biste bili srećniji?

1. Usrećuje vas

Kao što već znate, masturbacija popravlja raspoloženje. Mozak tada dobija koktel hormona, uključujući dopamin i oksitocin, koji podižu raspoloženje.

“Orgazam je najveća eksplozija dopamina bez droge”, kaže klinička seksološkinja Glorija Brajm.

“Skener mozga čoveka koji doživljava orgazam, nalikuje onom kod heroinskog zavisnika.”

2. Pomaže vam da duže izdržite

Poznato je da drugi krug seksa, traje duže nego prvi put. Masturbacija pre seksa pomoći će vam da imate mnogo više kontrole.

foto: Shutterstock

foto: Shutterstock

“Masturbiranje sat vremena pre odnosa daće vam veću kontrolu”, kaže Brajmova.

3. Čuva od prehlade i gripa

Prema rečima doktorke za hormone Dženifer Landa, svršavanje privremeno povećava proizvodnju hormona stresa, kortizola, koji je presudan za vašu sposobnost reakcije na svakodnevni stres, a u malim dozama pomaže u regulisanju i održavanju imuniteta.

“Masturbacija može stvoriti pravo okruženje za ojačani imuni sistem”, kaže Landa, sugerišući da jedan orgazam dnevno drži lekara podalje.

4. Sprečava rak

Kada muškarci ne ejakuliraju redovno, u njihovoj prostati se zadržava tečnost koja je puna virusa i bakterija, što može dovesti do gomile ozbiljnih zdravstvenih problema, uključujući rak.

Pročitajte još: Ko više vara i zbog čega?

Istraživači sa Harvarda T.H. Škole javnog zdravlja otkrili su da dvadeset i nešto muškaraca koji su ejakulirali najmanje 21 put mesečno imaju 19 odsto manje šansi da obole od raka prostate, a kod 40-godišnjaka taj je broj skočio na 22 procenta. Druga studija je takođe otkrila da muškarci koji svršavaju više od pet puta nedeljno imaju 33 odsto manje verovatnoće da će razviti rak prostate.

5. Pomaže vam da bolje spavate

Nakon orgazma vaš mozak oslobađa čvrstu količinu dobrih hormona i neurotransmitera, zbog čega se osećate zdravo. Pored toga, predfrontalni korteks, koji je u osnovi komandni centar vašeg mozga, usporava tempo i omogućava vam da zaboravite sve dosadne misli i brige i srećno se odselite u zemlju snova.

spavanje

6. Pojačava erekciju

Kako starimo, celo telo gubi mišićni tonus. I nažalost, to se odnosi i na penis muškarca. Masturbiranje jača mišiće dna karlice i efikasno sprečava erektilnu disfunkciju i inkontinenciju.

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar