Život
04.03.2021. 19:10
R. E. / Pro.tok21

U okviru

Počela sa radom aplikacija putem koje građani mogu da prijave divlju deponiju

shutterstock_1539518648.jpg

U okviru projekta Proširenje mreže prikupljanja otpada na teritoriji grada Smedreva, nakon uspešno realizovanih prvih aktivnosti u vidu informativno-edukativnih

U okviru projekta Proširenje mreže prikupljanja otpada na teritoriji grada Smedreva, nakon uspešno realizovanih prvih aktivnosti u vidu informativno-edukativnih kampanja, sprovedenih u 6 targetiranih sela (Skobalj, Osipaonice, Mala Krsna, Vranovo, Lugavčina i Saraorci), unapređuje se informisanost stanovnika ovih mesta o negativnom uticaju i posledicama divljih deponija na životnu sredinu i sopstveno zdravlje.

Povezane vesti - Od vazduha se (ne) živi 

Započet je drugi segment projekta. Kreirana mobilna aplikacija za mapiranje divljih deponija u širem području grada, i uspostavljanje mape divljih deponija na sajtu organizacije, omogućava aktivno uključivanje svih građana Smedereva u rešavanje problema upravljanja otpadom. Sa jedne strane, vidljivost problema postaje veća, što treba da dovede do promene kulture, te i pozitivnih rezultata zagovaranja kod nadležnih organa, a sa druge strane - pritisak javnosti raste, piše Pro.tok21.

Shutterstock Shutterstock

Preko aplikacije pod nazivom Prijavi deponiju, koja se može besplatno preuzeti i na Google PLay Store-u i na Apple Store-u, svi korisnici pametnih telefona mogu da uslikaju divlju deponiju i na taj način doprinesu "crnoj mapi" na sajtu organizacije. Fotografisanjem deponija, direktno se postavlja tačna lokacija na mapi, a broj deponija zavisiće od ažurnosti i volje građana. Tokom rada aplikacije, dobiće se podaci i rezultati koji će biti temelj za okrugli sto i otvaranje dijaloga svih aktera važnih za rešavanje ovog problema.  Na taj način, preduzimaju se koraci ka boljem upravljanju otpadom u našem gradu.

Povezane vesti - INTERVJU KRISTINA POGRMIĆ MAJKIĆ: Preživeti plastiku

Oživaljavanje aplikacije i doprinos svakog građanina, delovaće na krajnji rezultat projekta, a to je nestanak divljih deponija u okolnim selima i prestanak uništavanja otpada paljenjem, kao i promena politike Grada o prikupljanju smeća u selima uz minimalna finansijska sredstva od svakog domaćinstva.

Dosadašnje locirane deponije i mapu divljih deponija možete pogledati ovde

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
19°C
22.04.2021.
Beograd

Najčitanije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve