Život
06.06.2023. 14:00

"Quriosity"

Pogledajte najveći superkompjuter (FOTO)

kompjuter, tehnologija
Izvor: Shutterstock

BASF je pokrenuo novi superkompjuter u svojim prostorijama u Ludvigshafenu kako bi zamenio postojeći. Sa 3 petaflopa kompjuterske snage, novi superkompjuter značajno je moćniji od svog prethodnika sa 1,75 petaflopa.

"Digitalne tehnologije su među najvažnijim oruđima za dalji razvoj naših sposobnosti u domenu istraživanja i razvoja“, rekla je Dr Melani Mas-Bruner, član Izvršnog odbora i Tehnološki direktor kompanije BASF.

Kao jedan od primera navela je da je danas natprosečna kompjuterska snaga u poslovanju neophodna kako bi se od hiljadu potencijalnih pronašle najbolje strukture polimera.

"Tokom prethodnih pet godina veoma uspešno smo koristili naš superkompjuter Quriosity širom sveta. Omogućio nam je da značajno skratimo vreme razvoja inovativnih molekula i hemijskih jedinjenja, i stoga ubrzamo plasiranje novih proizvoda na tržište“, dodaje Mas-Bruner.
 

"Ali postojeći kompjuterski kapacitet nije više bio dovoljan. Naši istraživački projekti postali su još kompleksniji i samim tim se pojavila potreba za novim superkompjuterom. Zato smo odlučili da uložimo u novi kompjuter visokih performansi.“

Novi superkompjuter proizvela je kompanija "Hewlett Packard Enterprise (HPE)" i pokreću ga AMD procesori (CPU). Poseduje inovativni rashladni koncept zasnovan na hlađenju tople vode.

Sistem apsorbuje toplotu direktno na izvoru i odvlači je, što značajno smanjuje energiju neophodnu za rad, a tako i troškove. Novi kompjuter kompanije BASF nosi ime "Quriosity" po svom prethodniku i najveći je superkompjuter koji se koristi u industriji hemijskih istraživanja. Prethodni superkompjuter kompanija HPE će unaprediti sa procenom oporavka od preko 95 procenata.

1
Izvor: BASF SE / Andreas Pohlmann

BASF se takođe po potrebi oslanja na dodatnu moć cloud computing rešenja

Pored sopstvenog superkompjutera u postrojenju, BASF planira i upotrebu cloud computing rešenja.

"Ovo hibridno rešenje nudi najbolju tehničku i radnu fleksibilnost“, rekla je Mas-Bruner.

"To nam omogućava da se bavimo zahtevima koji iziskuju izuzetno veliku moć procesora kao i rad na posebnim zadacima za koje naš superkompjuter nije namenjen.

Superkompjuter omogućava potpuno nove istraživačke pristupe

Kao digitalni alat, superkompjuter značajno štedi vreme. Kalkulacije koje bi ranije trajale oko godinu dana uz superkompjuter obavljaju se za svega nekoliko dana. To nije samo skratilo vreme razvoja proizvoda već smo: "bili u mogućnosti da prepoznamo i iskoristimo prethodno skrivene veze kako bi izveli potpuno nove istraživačke poduhvate“, navela je Mas-Bruner.

"Modelovanje, virtuelni eksperimenti i simulacije postaju izuzetno složeni i zahtevaju više kompjuterske snage. Uz novi superkompjuter koji je gotovo dva puta brži, sada možemo našim istraživačima da priuštimo neophodnu kompjutersku snagu.“
 
1
Izvor: BASF SE / Andreas Pohlmann

BASF koristi "Quriosity" od 2017. godine

Superkompjuter "Quriosity" se u kompaniji BASF koristi od 2017. godine.

Od tada je u proseku izvršavao oko 20.000 zadataka dnevno i koristilo ga je preko 400 zaposlenih širom sveta.

Primera radi, u oblasti poslovanja sa proizvodima za negu, kompleksne simulacije superkompjutera pomažu istraživačima da bolje razumeju sastav proizvoda za ličnu negu i preciznije predvide koji kozmetički sastojci imaju optimalan sklad kako bi se postigao željeni efekat.

Simulacije takođe pomažu prilikom planiranja i optimizacije reaktivnih procesa. Na primer, mogu se simulirati distribucija supstanci i temperatura reaktora, a ti podaci koristiti za dalje unapređivanje proizvodnje.

U ranoj fazi razvoja proizvoda za zaštitu bilja, molekularnim modelovanjem superkompjuter može brzo da prepozna odgovarajuće komponente koje će biti efikasne i zdrave po okolinu. Međutim, superkompjuter korišćen je i za projekte mimo istraživanja i razvoja. On, na primer, pomaže u optimizaciji fluidne dinamike biljnih komponenti u proizvodnim procesima.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Stižu kamioni na baterije
kamion

eActros

31.05.2022. 20:30

Stižu kamioni na baterije

Električni kamioni dometa od oko 500 kilometara će nemačkim putevima da krenu već ove godine, ali samo za probu. Serijska proizvodnja modela eActros LongHaul treba da počne 2024. godine, saopštio je Dajmler Trak (Daimler Truck).
Close
Vremenska prognoza
clear sky
15°C
27.09.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

SP u košarci

Vidi sve