Život
20.05.2022. 11:12
R.E.

Budućnost je stigla

Rezervni delovi za "mečku" pravo iz... štampača!

mercedes
Izvor: Shutterstock

Kada se autobus pokvari, serviser ustanovi kvar i naruči deo od proizvođača, koji to pokupi iz skladišta i pošalje gde treba. Ne nužno, barem ako su u pitanju autobusi "Mercedes" i "Setra" iz grupacije "Dajmler trak" (Daimler Truck).

"Dajmler Trak" je pokrenuo reformu centralizovanog, skupog i sporog tradicionalnog sistema licenciranjem operatera za proizvodnju oko 1.500 delova 3D štampačima. Za sada su u bazi podataka parametri za njih stotinak, a broj dostupnih brzo raste, saopštila je kompanija.

Licencirane firme, dakle, mogu same munjevito da štampaju potrebne delove, umesto da ih naručuju iz dalekih skladišta.

Nemačka grupacija sa oko 100.000 zaposlenih navodi da je najveći proizvođač kamiona i autobusa na svetu i lider u inoviranju.

3D printeri delove štampaju mikroskopski preciznim nanošenjem tankih slojeva tečne plastike do potrebne visine. Štampanje dozvoljava proizvodnju delova bilo kog oblika, uključujući i šuplje.

Tehnologija trodimenzionalne štampe uveliko je u upotrebi ne samo u automobilskoj industriji i mašinogradnji, nego i medicini, stomatologiji i drugde, piše DPA.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Ruši se istorijska fabrika automobila
Pakard

"Javna opasnost"

07.04.2022. 13:10

Ruši se istorijska fabrika automobila

Sudija je naložio rušenje propalih zgrada nekada znamenite fabrike luksuznih automobila "Pakard" u Detroitu, utvrdivši da su postale "javna opasnost".
Close
Vremenska prognoza
scattered clouds
2°C
03.12.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve