Život
28.12.2022. 15:37
R.E.

Interesantno

Zašto Nemci kupuju crne, bele i sive automobile

automobili
Izvor: Shutterstock

Većina kupaca automobila u Nemačkoj se ove godine odlučila za sivu/srebrnu, crnu ili belu karoseriju. Udruženje automobilske industrije (VAD) saopštilo je da je 77,3 odsto vozila registrovanih od januara do novembra bilo u ovim bojama.

Prošle godine taj udeo je bio 75,9 odsto. Gotovo svaki treći automobil bio je u kategoriji sivih boja, u koju spada i srebrna.

Prema VDA, siva/srebrna je na vrhu liste od 2015. Udruženje se poziva na podatke iz Savezne uprave za automobilski saobraćaj.

Nešto više od četvrtine svih novih automobila bilo je crno. Slede beli, sa udelom od oko 20 odsto. Ne tako davne 2006. godine, samo 1,6 odsto kupaca novih automobila odlučilo se za belu boju, piše dpa.

Prema VDA, zelena vozila polako postaju trend. Broj zelenih porastao je za 25,7 odsto. Kada se pogleda broj svih novih registracija, udeo je 2,2 odsto, što je porast od 0,5 procentnih poena.

Na izbor boja utiče i mogućnost ponovne prodaje. Zato se kupuju automobili u bojama koje su trenutno popularne, kažu u VAD.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

"Tromesečje iz snova" za automobilsku industriju
automobili

Kod njih nema krize

29.11.2022. 15:13

"Tromesečje iz snova" za automobilsku industriju

Mada je svetska privreda počela osetno da posrće u trećem kvartalu ove godine, a geopolitička situacija izrazito loša, vodeći proizvođači automobila u svetu su imali "tromesečje iz snova," ocenila je konsultantska kuća Ernst i Jang (EY).
Close
Vremenska prognoza
mist
-1°C
08.12.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve