Život
11.12.2021. 21:42
R.E.

Sve je počelo 1894.

Top 10 najpopularnijih sajmova automobila (VIDEO)

automobili, sajam automobila
Izvor: Shutterstock

Prva izložba automobila održana je u Parizu, 11. decembra 1894. godine. Tada je prikazano devet modela četiri proizvđača. I to ne treba da nas čudi jer su automobili tada bili prava retkost i više su ličili na kočije. Ipak, za ljubitelje tada novog vida transporta ovaj događaj bio je povod za veliku uzbuđenost.

Danas, sajmovi automobila spadaju među najposećenije manifestacije širom sveta, a broj modela i proizvođača raste iz godine u godinu.

Top 10 najpopularnijih sajmova automobila danas uzgleda ovako:

10. Frankfurt Motor Show

Ova izložba ima dugu istoriju, prvi put je održana 1897. godine. Specifična je po tome što se ponuda razlikuje parnim i neparnim godinama - parne godine su rezervisane za komercijalna vozila, dok su neparne godine za putnička. Uz to, na ovim izložbama može se videti i veliki broj motora i drugih motornih vozila.

9. Geneva Motor Show

Svakog marta, još od 1905, ova izložba uključuje stotine različitih modela automobila i privlači hiljade posetilaca. Na ovoj izložbi se osim automobila može videti i luksuzna prateća oprema. U devet različitih delova izložbe mogu se pogledati najnovija dostignuća industrije motora, dizajna i inovativnih materijala. 

8. Woodward Dream Cruise

Ukoliko ste fan starih američkih automobila, ovo je izložba za vas. Održava se u Detroitu i privlači oko 1.5 miliona posetilaca svake godine. Na ovim izložbama može se videti i po 40 hiljada modela automobila koji su proizvedeni između pedesetih i sedamdesetih godina prošlog veka, a dolaze iz zemalja širom sveta.

 

7. Goodwood Festival of Speed

 

U zapadnom Saseksu u Engleskoj, svake godine više od 100 hiljada posetilaca okupi se na izložbi automobila koji učestvuju u trkama Formule 1. Pored novih modela, na ovoj izložbi mogu se videti i stari trkački automobili.

6. Auto Shanghai

Osnovan je 1985, a održava se svake druge godine. Privlači veliki broj izlagača iz Evrope i Severne Amerike, jer Kina postaje veliko tržište luksuznih automobila. 

5. Paris Motor Show

Kao jedan od najstarijih sajmova automobila, Pariska izložba motornih vozila već decenijama očarava svoje posetioce. Privlači milionsku publiku, 10 hiljada iz 100 zemalja i više od 260 brendova motornih vozila svake godine. Pored toga, na ovoj izložbi održi se i oko 10 hiljada probnih vožnji.

4. North American International Auto Show

Ova izložba počela je kao okupljanje američkih proizvođača automobila na prelazu iz 19 u 20 vek. Danas privlači proizvođače iz svih delova sveta koji dolaze u Detroit kako bi prikazali svoja najnovija dostignuća. Održava se u januaru svake godine.

3. Tokyo Motor Show

Poznajući inventivan duh Japana, možete zamisliti ovu izložbu kao jednu od najzanimljivijih. Održava se svake dve godine još od 1954, kada je 547 hiljada posetilaca došlo na manifestaciju. U pravom duhu inovacije, od 2007, ova izložba uključuje i hibridna i električna vozila.

 

2. British International Motor Show

 

Osnovana 1903, ova izložba svakog maja u London privlači veliki broj posetilaca i automobilskih brendova. 

1. Pebble Beach Concours d’Elegance

Ova izložba se ne obazire na tehničke performanse automobila ili najnovija dostignuća u motorima. Najbitnija stavka je elegancija, prestiž i autentičnost. Takođe, ima i humanitarnu stranu koja je izuzetno uspešna, s obzirom na to da privlači ljubitelje prestižnih automobila na sjajnoj kalifornijskoj obali.

Koju biste najradije posetili? Pišite nam u komentarima. 

 

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Sajam automobila u Kragujevcu - vredi li otići?
automobili, 9. 12. 2021.

"Auto Expo 2021"

09.12.2021. 17:05

Sajam automobila u Kragujevcu - vredi li otići?

Trinaesti Sajam automobila "Auto Expo 2021" otvoren je u hali Šumadija sajma u Kragujevcu, i to je jedini sajam automobila koji je otvoren ove godine u Srbiji.
Close
Vremenska prognoza
scattered clouds
2°C
03.12.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve