Život
30.10.2021. 11:00
Tanjug

(Ne)očekivano

Poreklo Covid-19 možda nikada neće biti poznato

Koronavirus
Izvor: Shutterstock

Američke obaveštajne agencije smatraju da možda nikada neće moći da se identifikuje poreklo Covida-19, ali su zaključile da nije stvoren kao biološko oružje.

U dopunjenoj proceni gde je virus nastao, Kancelarija direktora Nacionalne obaveštajne službe (ODNI) SAD saopštila je da su prenos sa životinje na čoveka i curenje iz laboratorije pođednako uverljive hipoteze o tome kako se virus proširo,ali da nema dovoljno informacija da se donese konačan zaključak, prenosi BBC.

Nalazi su objavljeni u izveštaju sa kojeg je skinuta oznaka tajnosti, koji predstavlja dopunu pregleda koji je administracija predsednika Džozefa Bajdena objavila u avgustu.

Navodi se da je obaveštajna zajednica i dalje podeljena po pitanju najverovatnijeg porekla virusa, a četiri agencije ocenile su sa "malom verovatnoćom" da potiče od zaražene životinje ili srodnog virusa.

Međutim, jedna agencija je rekla da ima "umerena uverenja" da je prva infekcija ljudi najverovatnije rezultat laboratorijske nesreće, koja je verovatno uključivala eksperimentisanje ili rukovanje životinjama od strane Instituta za virusologiju u kineskom Vuhanu.

U izveštaju se takođe navodi da kineski zvaničnici nisu bili svesni postojanja virusa pre početne epidemije Covid-19 u gradu Vuhanu, krajem 2019. godine, ali se navodi da Kina nastavlja da ometa globalnu istragu i da se odupire razmeni informacija.

U maju je predsednik Bajden naredio obaveštajnim zvaničnicima da istraže poreklo virusa, uključujući i teoriju o curenju iz laboratorije, koju Kina odbacuje.

Odgovarajući na izveštaj obaveštajnih službi, kineska ambasada u Vašingtonu je u izjavi za novinsku agenciju Rojters poručila da su potezi SAD, koje se u traganju za poreklom virusa oslanjaju na svoj obaveštajni aparat umesto na naučnike, potpuna politička farsa.

U svetu je do sada potvrđeno oko 240 miliona slučajeva Covid-19, sa više od 4,9 miliona smrtnih slučajeva, navodi BBC.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Tako se to radi: Više od 75 odsto Kineza primilo dve doze
Kina korona

Korona

24.10.2021. 12:40

Tako se to radi: Više od 75 odsto Kineza primilo dve doze

U Kini je do 23. oktobra 75,6 odsto stanovnika primilo dve doze vakcine protiv koronavirusa, rekao je portparol Nacionalne zdravstvene komisije Mi Feng.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
13°C
29.02.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve