Život
29.07.2021. 19:05
R.E.

Nov igrač

"Poršeom" u svemir? Da, i to uskoro

zemlja, svemir
Izvor: Shutterstock

Porodična holding kompanija "Porše", koja kontroliše "Folksvagen grupu" (VW), najnoviji je veliki investitor koji pretenduje na vodeću ulogu u kosmičkoj utakmici razvojem tehnologija budućnosti.

Kompanija, koju kontrolišu povezane porodice Porše i Pijeh, najavila je ulaganje u nemački "Isar Aerospejs", svemirski startap koji nastoji da s proizvodnjom raketa i lansiranjem satelita parira aktuelnim igračima na ovom terenu - "Blu Oridžinu" u vlasništvu "Džefa Bezosa" i "SpejsIksu" Ilona Maska, javlja CNN.

Mada iza te dve kompanije stoje milijarderi koji su već odmakli u svojim svemirskim misijama s ljudskom posadom, "Isar Aerospejs" veruje da može da se takmiči na tom rastućem tžištu lansiranjem malih satelita u Zemljinu orbitu. Prvi probni let planiraju za sledeću godinu.

"Porše" će u njihov projekat uložiti 75 miliona dolara, zajedno sa kompanijom za rizični kapital "HV Kepital" i švajcarskom bankom "Lombard Ođie", u okviru runde finansiranja vredne 165 miliona dolara koja obuhvata u kojoj učestvuju i dosadašnji investitori.

Iz Poršea su naveli da će steći "mali jednocifren procenat vlasničkog udela".

"Ovo finansiranje će omogućiti Isar Aerospejsu da dalje ulaže u lansiranje, testiranje i proizvodnu infrastrukturu za svoju uglavnom automatizovanu proizvodnju raketa i komercijalizaciju poslovanja", navodi se u saopštenju kompanije.

Iako je ovo relativno mali posao za "Porše", ipak je važan potez za firmu koja uglavnom investira u automobilsku industriju, i predstavlja najnoviji primer kosmičke trke koja uzima sve više maha između privatnih kompanija i njihovih vlasnika milijardera, ocenjuje CNN.

"Uvereni smo da će ekonomičan i fleksibilan pristup svemiru omogućiti inovacije u mnogim industrijskim sektorima", naveo je u saopštenju Luc Meške, izvršni direktor Poršea zadužen za upravljanje investicijama.

Smagtra da s projektom "Isar Aerospejsa", "Porše" ulaže u kompaniju "koja je u dobroj poziciji da se etablira kao vodeći evropski proizvođač kosmičkih vozila".

Nemačka svemirska agencija je u maju ove godine ovoj kompaniji dodelila ugovor o lansiranju dva satelita u orbitu u ime nemačke vlade.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Close
Vremenska prognoza
light rain
17°C
25.02.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve