Život
27.02.2024. 23:05
Promo

Lep povod

Dobili smo novu poštansku markicu, da li vam se dopada?

pošta, markice, pisma, pismo, poštanska marka
Izvor: Shutterstock

Pošta Srbije je danas objavila prigodnu poštansku marku povodom velikog jubileja Radio Beograda – stogodišnjice od osnivanja ovog najstarijeg elektronskog medija na Balkanu.

Prvog oktobra 1924. godine sa radom je počela stanica "Beograd – Rakovica“ i taj datum obeležava se kao početak radiodifuzije u Srbiji. U njenom osnivanju značajnu ulogu je imalo tadašnje Ministarstvo pošte i telegrafa, koje je prepoznalo važnost tada novog medija i donošenjem pravnih okvira podstaklo razvoj radija u Srbiji.

Pošta Srbije je ovim prigodnim izdanjem želela da ukaže na značaj Radio Beograda, koji je tokom decenija izrastao u nacionalnu društvenu, kulturnu i medijsku ustanovu najvišeg ranga.

1
Izvor: RTS/Promo

Radio Beograd trenutno proizvodi 168 sati programa dnevno. Pored Prvog, Drugog, Trećeg programa i Dvestadvojke, tu su i četiri tematska kanala na platformi RTS Planeta i novoj aplikaciji RTS Zvuk – Rokenroler, posvećen pop i rok muzici, Pletenica, kanal narodne muzike, Vrteška – program za decu, kao i kanal evergrin muzike Džuboks.

Cela 2024. godina posvećena je obeležavanju velikog jubileja, stogodišnjice postojanja Radio Beograda. Očekuje nas niz koncerata ansambala Muzičke produkcije RTS širom Srbije, u planu je realizacija dokumentarnog filma, kao i pokretanje novog, petog u nizu tematskih kanala Radio Beograda – Džezer.

1
Izvor: RTS/Promo

Pored objavljivanja prigodne marke, Pošta Srbije će u obeležavanju veka postojanja Radio Beograda učestvovati i zajedničkom izložbom o počecima radiodifuzije u Srbiji, koja je planirana za jesen u PTT Muzeju.

Umetnička obrada poštanske marke delo je likovnog umetnika, ilustratora Jakše Vlahovića, kreatora maraka Pošte Srbije.

Poštanska marka biće svečano predstavljena 13. marta u 12 sati u Kamenoj sali Radio Beograda.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
21°C
20.05.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve