Život
18.02.2021. 18:09
R. E. / RTS

POTRAGA ZA ŽIVOTOM: Večeras još jedan rover sleće na Mars

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Nakon sedmomesečnog puta do Crvene planete rover "Persevirens" konačno treba da sleti na Mars. Sletanje je planirano za večeras u 22 časa i NASA će ga uživo prenositi, a njegov uspeh zavisiće umnogome od novih navigacionih instrumenata i izbegavanja brojnih opasnosti.

"Sedam minuta užasa", kako su iz NASE slikovito opisali ulazak rovera u atmosferu Marsa, moraće da pregrmi "Persvirens" (Istrajnost) pre nego što dotakne tlo Crvene planete, piše RTS.

"Sletanje na Mars nije zagarantovano, ali se već deceniju pripremamo da spustimo točkove rovera na površinu", rekla je Dženifer Trosper, zamenica menadžera misije "Mars 2020" u Nasinoj "Džet propalžon laboratoriji".

Povezane vesti - Kineska svemirska letelica bez posade ušla u Marsovu orbitu

I zaista, sletanje na planetu nazvanu po rimskom bogu rata je veliki izazov. Oko 60 odsto svih misija na Mars su se završile neuspešno, što je otrežnjujući podsetnik koliko je ovakav poduhvat složen.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net
Shutterstock

2Persevirens" će morati da se pouzda u do sada u praksi neispitane navigacione sisteme i pomagala, da bi izbegao brojne opasnosti poput stena, brda i strmih ivica kratera Jezero u koji je planirano da sleti.

Potraga za početkom života na Marsu

Krater je nazvan po opštini Jezero nedaleko od Mrkonjić Grada, a naziv je odabran zato što na brojnim slovenskim jezicima on opisuje prirodno udubljenje ili depresiju ispunjenu vodom.

Povezane vesti - Kamen s neba

Nasa je izabrala krater Jezero za sletanje "Persevirensa", jer se iz pređašnjih istraživanja smatra da je to područje nekada bilo pod vodom i na njegovom mestu se nalazi drevna rečna delta.

Krater Jezero govori o nekada vlažnoj prošlosti Marsa. Pre više od 3,5 milijarde godina, rečni tok se izlio u krater i napravio jezero.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
10°C
29.03.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve