Život
18.03.2020. 20:02
R. E. / Zimo. hr

POZNAT TEREN: Evropljani se okreću virtuelnom druženju na društvenim mrežama

shutterstock_606781667.jpg

Kako se Evropa prilagođava stvarnosti samoizolacije, postoje znakovi da društvene mreže mogu izvući najbolje iz ljudi.

Stotine miliona Evropljana sledeće nedelje će provesti u izolaciji, a njihova nova stvarnost seli se na društvene mreže. Cilj je jasan i vrlo ozbiljan, treba smanjiti širenje smrtonosnog virusa, osigurati medicinske potrepštine i bolničke krevete za one najranjivije i spasiti živote, piše Zimo hr.

Ipak, cilj predstavlja izazov za mnoge u izolaciji - provođenje puno sati u ista četiri zida, bez ćaskanja ili socijalnog kontakta. Treba i animirati decu ko ih ima i ako ne idu u školu, a tu je i frižider koji mami.

Stvarnost nove stvarnosti su društvene mreže koje su postale gotovo nužni resurs zbog vesti, razmene iskustava, opuštanja ili žustre rasprave. Twitter, Facebook i Instagram postali su slamka spasa mnogima.

Shutterstock Shutterstock

U Italiji tenori i oni slabijih vokalnih mogućnosti pevaju sa svojih balkona kako bi razveselili komšije i solidarisali se. Snimke njihovih nastupa razveselile su na društvenim mrežama milione ljudi, i ne samo one u Italiji.

Chris Martin, pevač "Coldplaya" održao je koncert u svom domu i prenosio ga uživo na Facebooku, uz hashtag #ZajednoKodKuće. Pevač John Legend slediće njegovu ideju i učiniti isto.

Za sve koji prate novosti o koronavirusu, broj zaraženih, epidemiološka istraživanja i slično, Twitter je stalni izvor informacija, ali i dezinformacija.

Na internetu se neprekidno objavljuju vesti, komentari stručnjaka, kao i snimci  Italijana koji prepričavaju šta bi voleli da su znali pre desetak dana.

Kako je rad od kuće (#WFH na Twitteru) postao norma, dele se saveti kako u tom okruženju dati sve od sebe, gde se smestiti i kako ostati usresređen. Ako nemate sto za kojim možete raditi, daska za peglanje može poslužiti kao alternativa.

Saveti za video konferencije od kuće su očite. Izvucite se iz pidžama i počešljajte se, ali ne morate nužno nositi odelo.

Kućne vežbe dokazano su popularne na Facebook-u. Korisnici objavljuju najbolje načine da ostanete u formi dok ste zatvoreni u sobi.

Shutterstock Shutterstock

Mnogi objavljuju fotografije svojih mačaka i pasa. Neki ljubimci izgledaju iznenađeno zbog neočekivane pažnje koju odjednom dobijaju.

Za mnoge je porast upotrebe društvenih medija poslednjih godina označavao podele te potsticao bes i ogorčenost, umesto društvenosti.

Ipak kako se Evropa prilagođava stvarnosti samoizolacije, postoje znakovi da društvene mreže mogu izvući najbolje iz ljudi.

Korisnici na Twitteru, uz savete o radu kod kuće ili brizi o starijim rođacima, dopuštaju svima da im se obrate te pozivaju sve one koji žele razgovarati ili podeliti s njima svoje brige da im se jave.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
2°C
25.10.2021.
Beograd

Najnovije

Vidi sve

Najčitanije

Vidi sve