POZNAT TEREN: Evropljani se okreću virtuelnom druženju na društvenim mrežama

POZNAT TEREN: Evropljani se okreću virtuelnom druženju na društvenim mrežama

Shutterstock


Kako se Evropa prilagođava stvarnosti samoizolacije, postoje znakovi da društvene mreže mogu izvući najbolje iz ljudi.

Stotine miliona Evropljana sledeće nedelje će provesti u izolaciji, a njihova nova stvarnost seli se na društvene mreže. Cilj je jasan i vrlo ozbiljan, treba smanjiti širenje smrtonosnog virusa, osigurati medicinske potrepštine i bolničke krevete za one najranjivije i spasiti živote, piše Zimo hr.

Ipak, cilj predstavlja izazov za mnoge u izolaciji – provođenje puno sati u ista četiri zida, bez ćaskanja ili socijalnog kontakta. Treba i animirati decu ko ih ima i ako ne idu u školu, a tu je i frižider koji mami.

Stvarnost nove stvarnosti su društvene mreže koje su postale gotovo nužni resurs zbog vesti, razmene iskustava, opuštanja ili žustre rasprave. Twitter, Facebook i Instagram postali su slamka spasa mnogima.

Shutterstock

Shutterstock

U Italiji tenori i oni slabijih vokalnih mogućnosti pevaju sa svojih balkona kako bi razveselili komšije i solidarisali se. Snimke njihovih nastupa razveselile su na društvenim mrežama milione ljudi, i ne samo one u Italiji.

Chris Martin, pevač “Coldplaya” održao je koncert u svom domu i prenosio ga uživo na Facebooku, uz hashtag #ZajednoKodKuće. Pevač John Legend slediće njegovu ideju i učiniti isto.

Za sve koji prate novosti o koronavirusu, broj zaraženih, epidemiološka istraživanja i slično, Twitter je stalni izvor informacija, ali i dezinformacija.

Na internetu se neprekidno objavljuju vesti, komentari stručnjaka, kao i snimci  Italijana koji prepričavaju šta bi voleli da su znali pre desetak dana.

Kako je rad od kuće (#WFH na Twitteru) postao norma, dele se saveti kako u tom okruženju dati sve od sebe, gde se smestiti i kako ostati usresređen. Ako nemate sto za kojim možete raditi, daska za peglanje može poslužiti kao alternativa.

Saveti za video konferencije od kuće su očite. Izvucite se iz pidžama i počešljajte se, ali ne morate nužno nositi odelo.

Kućne vežbe dokazano su popularne na Facebook-u. Korisnici objavljuju najbolje načine da ostanete u formi dok ste zatvoreni u sobi.

Shutterstock

Shutterstock

Mnogi objavljuju fotografije svojih mačaka i pasa. Neki ljubimci izgledaju iznenađeno zbog neočekivane pažnje koju odjednom dobijaju.

Za mnoge je porast upotrebe društvenih medija poslednjih godina označavao podele te potsticao bes i ogorčenost, umesto društvenosti.

Ipak kako se Evropa prilagođava stvarnosti samoizolacije, postoje znakovi da društvene mreže mogu izvući najbolje iz ljudi.

Korisnici na Twitteru, uz savete o radu kod kuće ili brizi o starijim rođacima, dopuštaju svima da im se obrate te pozivaju sve one koji žele razgovarati ili podeliti s njima svoje brige da im se jave.

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar