Zbog korone vam je zatvorena teretana? Nema problema, vežbajte kod kuće

Zbog korone vam je zatvorena teretana? Nema problema, vežbajte kod kuće

Shutterstock


Svet polako, ali sigurno postaje globalni karantin. Pošto vakcine protiv koronavirusa za sada nema, izolacija se nameće kao najefikasnija mera zaštite protiv ove pošasti.

Osnovna preporuka vlada širom sveta jeste – ostanite kući. Mnoge firme omogućile su svojim zaposlenima rad od kuće… Škole, vrtići, fakulteti, bioskopi, pozorišta i teretane su zatvoreni… Zatvaranje teretana je posebno teško palo mnogma, pogotovo strastvenim vežbačima.

Koliko će ova situacija trajati to i dalje niko ne zna da kaže, ali ono što većina nas može jeste da se potrudi da mu vreme provedeno u kući prođe što brže i efikasnije.

Jedan od proverenih načina da se spasete depresije i ostanete pozitivni jeste da počnete (ili nastavite) da vežbate. Fizička aktivnost takođe stimuliše i jačanje imuniteta, ali i doprinosi stvaranju zdravih – fizičkih i psihičkih navika.

 Izgovora više nemate. Novac za skupe teretane vam u ovim uslovim nije potreban, a sve što vam treba jeste prostirka (ili jednostavno peškir) i vežbanje može da počne.

Ukoliko želite da radite na jačanju sopstvene snage, onda bi trebalo da se fokusirate na proverene vežbe poput sklekova i čučnjeva, koje su odlične jer koristite snagu i težinu sopstvenog tela.

Ukoliko nemate iskustva u vežbanju ne bi bilo loše da instalirate neku od brojnih aplikacija za vežbanje i da tamo pronađete odgovarajući program.

Većina fitnes aplikacija ima mogućnost da izračuna koliko ste izgubili kalorija, a dobre su i zbog toga jer su uglavnom animirane pa tako neće morati da brinete da li ćete neku vežbu uzvesti pravilno.

Ako aplikacije nisu vaš vah, pokušajte sa videima na YouTubeu. Tamo postoji more trenera uz koje možete svaki dan odraditi vežbe koje vam odgovaraju, a ponuda je zaista velika – od pilatesa, joge, razgibavanja, vežbi snage…

Koji god program da izaberete, ne zaporativte da se pre treninga dobro zagrejete kako se ne biste povredili. Takođe važno je da svaku vežbu radite ispravno i da se koncentirišete na svaki pokret.

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar