Život
26.06.2023. 04:20
D. Todorović

Predlog za putovanje

Prelep grad, ekološki, ali je u jednom danu ostao bez 130 dece (VIDEO, FOTO)

nemačka, hamelin
Izvor: D. T.

Možda znate bajku o frulašu koji je jedan grad u Nemačoj spasio najezde pacova, ali je u nepovrat odveo i 130 dece. Da li znate da je ta priča, zapravo, dobrim delom istinita? O tome se priča ne samo u Nemačkoj, gde se ta strahota dogodila.

Šarmantan, čist, bajkovit, prijatan, lep - sve je to Hameln. Grad koji se nalazi u nemačkoj saveznoj državi Donja Saksonija. Ima pregršt građevina iz doba renesanse, kao i opuštenu atmosferu u kojoj uživa oko 60.000 stanovnika. Ima sve što jedno mesto čini čarobnim, čak i svoju bajku. 

Možda ste već čuli priču o tome da je Hameln u 13. veku doživeo najezdu pacova. Bilo ih je svuda! A onda, jednog dana, pojavio se neznanac u šarenoj odeći, sa frulom u ruci i ponudio pomoć - da spase grad od glodara.

Rečeno - učinjeno. Frulaš je svirao, a pacovi su išli za njim, daleko, van grada... Međutim, obećana nagrada je izostala, gradonačelnik je izneverio neznanca. "Zar da platim za muziku?!", rekao je ne znajući kakvu strašnu presudu je doneo za 130 dece Hamelina...

Kako je odveo pacove, frulaš je tako odveo i decu. Niko ih nikada više nije video. 

Istina ili bajka? 

I jedno i drugo. Naime, pacovi nisu nestali ali deca jesu, a o tome svedoče i reljefi i nastpisi uklesni na pojedinim fasadama ovog grada, a ne samo narodna kazivanja, kao i bajka koju su zabeležila braća Grim. 

Postoji nekoliko objašnjenja šta se desilo deci - umrla su od kuge, kidnapovana su i ubijena, odvedena da se nasela okolna mesta, ritualno su ubijena. Sve je mguće, ali ništa nije naučno dokazano, tek deca su zaista nestala 26. juna 1284. godine.

Danas Hameln čuva uspomenu na tragičan događaj, ali i na frulaša i pacove, koje ćete videti bukvalno na svakom koraku tokom obilaska ovog nezaboravnog mesta. Kolači u poslastičarnicama, peciva u pekarama, plišane igračke, privesci za ključeve, ukrasi za jelku... sve je u znaku ovog glodara.

Pacov od mesinga, težak nekoliko desetina kilograma, nalazi se na vrhu mosta koji dominira gradom. 

I ne samo to. Turiste dočekuje frulaš lično i vodi vas u razgledanje grdskih ulica, muzeja, parkova... 

Tokom tog obilaska saznaćete da Hameln pruža mnogo više od jedne legendarne priče. Pruža udobnost i priliku da se opustite, ali i zabavite.

Grad ima više od 20 hotela, kao i veliki i odlično uređen prostor za kampovanje. Nekoliko stotina restorana, desetina muzeja, razni festivali tokom cele godine... čine da Hameln godišnje poseti više od 200.000 turista iz celog sveta, kao i da dve trećine prihoda grad ostvari upravo od turizma.

Ono što privlači mnoge posetioce, naročite mlade i ekološki osvešćene, je čuvanje životne sredine i prirodnih resursa, koji su prioritet Hamelna. Tako ćete, na primer, imati priliku da grad, u pratnji vodiča, obiđete na trorinetu ili vozeći bicikl, da vidite kako se celo mesto snabdeva strujom proizvedenom solarnom energijom, da ručate u restoranu u kojem su sva hrana i piće organski i lokalnog porekla. 

Ono što takođe ne bi trebalo propustiti kada se dođe u Hamelin je dvorac iz 16. veka - Schloss Hämelschenburg, koji se smatra najlepšim u severnoj Nemačkoj. Tu će vas dočekati vlasnik lično i ljubazno vas sprovesti kroz odaje ovog svojevrsnog muzeja u kojem on i dalje živi sa svojom porodicom. 

Pogledajte fotografije: 

 

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Predlog za putovanje: Mesto na kojem sva čula uživaju, ali stvarno (FOTO)
1

Raj na zemlji

25.04.2023. 10:37

Predlog za putovanje: Mesto na kojem sva čula uživaju, ali stvarno (FOTO)

Ako biste za predstojeći prvomajski praznik ili letnji odmor, sebi i onima koje volite da priuštite pravo uživanje za dušu i telo, imamo jedan predlog. Reč je o mestu koje je toliko lepo i prijatno za boravak, da njegovo ime zaslužuje dva puta da se ponovi.
Foto
Close
Vremenska prognoza
clear sky
21°C
24.07.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

OI 2024

Vidi sve

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Euro 2024

Vidi sve