Život
21.07.2021. 14:48
R.E./Independent

Prljava energija

"Prestati sa ulaganjem u naftu, ugalj i gas!"

Ugalj
Izvor: Shutterstock

Ne postoji potreba za novim investiranjem u fosilna goriva ako želimo da dostignemo postavljene klimatske ciljeve, apelovano je sa sastanka eksperata u Londonu.

Džon Keri, vođa američkog tima zaduženog za klimatske promene podstakao je sve razvijene ekonomije da zajedničkim snagama sprovedu akcioni plan za suzbijanje emisija CO2 kako bi se "zaštitio i sačuvao ovaj ranjivi svet koji svi delimo" prenosi Independent.

"Ljudi moraju razumeti da će nas više koštati ako ne odgovorimo adekvatno na klimatsku krizu nego ako se posvetimo rešavanju iste sada. Svodi se na pitanje preživljavanja" rekao je Keri.

On je dodao da svet nema taj luksuz da sačeka da se završi korona kriza kako bi se započelo rešavanje problema klimatske krize. Dodao je da svet mora da se posveti cilju koji je postavljen Pariskim sporazumom, a to je da se globalno zagrevanje zaustavi na 1,5 stepeni u odnosu na pre-industrijsko vreme.

Takođe, naglasio je da investicije u naftu, ugalj i gas moraju prestati što pre, kako bi svet mogao da dostigne nulte emisije do 2050.

"Međunarodna energetska agencija nam govori da nema potrebe da se više ulaže u "prljavu energiju", s obzirom na druge dostupne tehnologije" zaključio je on.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

"Moramo požuriti u borbi protiv klimatskih promena"
Angela Merkel

Merkelova upozorava

18.07.2021. 17:58

"Moramo požuriti u borbi protiv klimatskih promena"

Nemačka kancelarka Angela Merkel izjavila je da "najveća ekonomija Evrope mora da radi brže i bolje u borbi sa klimatskim promenama", nakon što su katastrofalne poplave pogodile nemačke pokrajine Severnu Rajnu-Vestfaliju i Rajnland-Pfalc.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
22°C
25.09.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

SP u košarci

Vidi sve