RACIONALNO PROPISIVANJE: Smanjena upotreba antibiotika u Srbiji

RACIONALNO PROPISIVANJE: Smanjena upotreba antibiotika u Srbiji

foto: Shutterstock


Potrošnja antibiotika u Srbiji u 2018. smanjena je u odnosu na prethodne godine, pokazali su rezultati zvanične analize potrošnje, sprovedenoj u okviru Mreže za praćenje antimikrobnih lekova Svetske zdravstvene organizacije.

Ona je u prošloj godini iznosila 22,75 DID (definisanih dnevnih doza na 1000 stanovnika na dan), i to je za 37,6 odsto manje u odnosu na 2015. godinu, a 7,25 odsto nego prethodne, 2017. godine.

Analiza potrošnje antibiotika u 2018. pokazuje zadovoljavajuće i značajne pomake, odnosno da su lekari u velikoj meri racionalno propisivali lekove, a građani poštovali preporuke da ne koriste antibitike bez saveta stručnjaka, tako da je izdavanje i kupovina ovih lekova značajno manja u odnosu na ranije godine, navodi se u saopštenju.

Lekovi (2)

Povezane vesti – Bolje bombona nego antibiotik

“Posebno je važno naglasiti da je u 2018. godini potrošnja antibiotika smanjena za više od jedne trećine u odnosu na 2015. godinu kada su počele aktivnosti Ministarstva zdravlja na podizanju svesti stanovništva i zdravstvenih radnika o ozbiljnosti problema neracionalne upotrebe antibiotika i rezistencije bakterija koja se javlja kao posledica toga“, istakla je nacionalni korespodent Mreže za potrošnju antimikrobnih lekova SZO prof. dr Milica Bajčetić.

U 2018. smanjen je tri puta udeo tzv. “nedefinisane potrošnje”, sa 55 odsto u 2015. na 17 odsto u 2018, koju čini promet antibiotika izdatih bez recepta ili na recept ustanova koje nisu u mreži RFZO. Osim toga, izuzetan rezultat postignut je u oblasti lečenja pedijatrijske populacije – stopa propisanih antibiotika na 1.000 dece u prošloj godini smanjena je za 7,3 odsto u odnosu na 2015.

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar