Život
23.10.2019. 15:40
The Guardian

RADIKALNA TERAPIJA: Alchajmera mogu usporiti svetlosni i zvučni talasi?

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

U Sjedinjenim Državama pokrenuli su kliničko ispitivanje kako bi videli da li izlaganje treperavim svetlima i niskim frekvencijama može usporiti napredovanje Alchajmerove bolesti. Desetak pacijenata uključenih u ispitivanje imaće svakodnevne jednosatne sesije radikalne terapije za koje se istraživači nadaju da će podstaći moždane aktivnosti koje štite od poremećaja, prenosi The Guardian.

Testovi na životinjama pokazali su da izlaganje svetlosnim i zvučnim talasima na 40 Hz pojačava takozvane gama talase u mozgu, sa udarnim efektima. Kod miševa koji se koriste za proučavanje bolesti, čini se da terapija pojačava aktivnost imunoloških ćelija mozga.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net
Shutterstock

Li-Huei Tsai, neuronaučnik, rekao je na sastanku Društva za neuronauku Čikagu da je terapija poboljšala opstanak i zdravlje neurona životinja, povećala njihovu povezanost i proširila krvne sudove, što može biti od koristi pacijentima.

"Želeli bismo da vidimo da li naš pristup usporava Alchajmerovu bolest", rekao je Tsai za Guardian. Demencija predstavlja opasnost za zdravlje sličnu HIV-u i AIDS-u, rečeno je na samitu.

Tsai je na konferenciji rekao da su svetlosne i zvučne seanse pojačale amplitudu i sinhronost moždanih talasa od 40 Hz kod pacijenata sa ispitivanjem, ali da će biti potrebno godinu dana da se prikupe podaci o tome da li su seanse pomogle.

Povezane vesti - Bolest koja uzima sećanje

Ostalih 40 pacijenata trebalo bi da bude regrutovano za drugo ispitivanje koje će direktno ispitati da li svetlosni i zvučni talasi smanjuju nivoe proteina koji su odgovorni za Alchajmera.

Neobičan pristup u borbi protiv Alchajmera oslanja se na uticaj svetlosnih i zvučnih talasa na elektronske aktivnosti u mozgu.

"Nadamo se da će naša otkrića kod miševa, pomoći osobama koje boluju od Alchajmera, mada je prerano reći, jer mnoge stvari koje su delovale na miševe nisu delovale i na ljude", rekao je Tsai.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
27°C
14.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve