Život
01.12.2022. 12:21
Beta

Sjajno

Šljivovici posebno priznanje: Upisana na reprezentativnu listu UNESKO

rakija
Izvor: Shutterstock

Rakija šljivovica upisana je na UNESKO reprezentativnu listu nematerijalnog kulturnog nasleđa čovečanstva kao element nematerijalnog kulturnog nasleđa Srbije, navedeno je u saopštenju Ministarstva kulture.

Odluku o upisu, kako je istaklo ministarstvo, doneo je Međuvladin komitet za očuvanje nematerijalnog kulturnog nasleđa na zasedanju koje se održava u Rabatu, u Maroku.

"Upis znanja i veština potrebnih za pripremu šljivovice u domaćinstvu i njenu upotrebu u svakodnevnoj praksi na UNESKO reprezentativnu listu značajno doprinosi povećanju vidljivosti nematerijalnog kulturnog nasleđa na nacionalnom i lokalnom nivou, kao i međunarodnoj promociji 'živog nasleđa' Srbije", navodi se u saopštenju.

Ministarstvo kulture je 2021. godine nominovalo šljivovicu za UNESKO reprezentativnu listu, a nominaciju je pripremio Centar za nematerijalno kulturno nasleđe Srbije pri Etnografskom muzeju u Beogradu.

Elementi na reprezentativnoj listi nematerijalnog kulturnog nasleđa UNESKO iz Srbije su i porodična slava (2014. godine), kolo - tradicionalna narodna igra (2017. godine), pevanje uz gusle (2018. godine) i Zlakusko lončarstvo (2020. godine).

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Šta je sve dodato Unesko listi svetske baštine
svetionik

Banje, svetionik...

25.07.2021. 20:10

Šta je sve dodato Unesko listi svetske baštine

Lokaliteti iz Saudijske Arabije i Francuske, kao i grupa evropskih banja dodati su na listu svetske baštine Uneska.
Close
Vremenska prognoza
light snow
2°C
04.02.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve