Život
08.06.2023. 02:00
R. E.

Roman "1984"

"Rat je mir. Sloboda je ropstvo": Da li je Orvel bio u pravu?

rat u ukrajini
Izvor: Shutterstock

Više od 70 godina nakon što je objavljen 8. juna 1949, roman "1984" još uvek je jedan od najznačajnih u istoriji.

Remek delo Džordža Orvela, koje opisuje opasnost od totalitarne vladavine i cenzure, redovno se nalazi na listi najprodavanijih knjiga na sajtu Amazon.

Orvel je inspiraciju za pisanje crpeo iz raznih izvora, ali najviše iz totalitarnih tendencija Sovjetskog Saveza i Trećeg rajha.

Sveprisutnost "Velikog brata" u romanu podseća na kult ličnosti Staljina ili Hitlera, dok mučenja "Ministarstva ljubavi" podsećaju na procedure i metode ispitivanja NKVD-a, policije Sovjetskog Saveza.

Orvelovi "špijuni", deca i mladi koji su podučavani da paze i primećuju "neprijatelje države", pisac je zasnovao na mladim sovjetskim pionirima koji su takođe tražili takozvane "neprijatelje" i izdavali ih NKVD-u.

"Liga protiv seksa" inspirisana je komunističkim savezom omladine, poznatijem po skraćenici Komsomol. Iako se nisu eksplicitno zalagali za celibat, pripadnici Komsomol-a nisu ohrabrivali seksualnost među svojim članovima jer se smatralo da umanjuje posvećenost partiji.

Takođe, slogan "Naš novi, srećan život", koji se prikazuje na telekranima u romanu, podseća na Staljinovu izjavu iz 1935. godine: "Život je postao bolji, drugovi, život je postao veseliji."

Zbog takvih paralela knjiga je svojevremeno bila zabranjena u Sovjetskom Savezu, što navodi na zaključak da se svet nije mnogo promenio u poslednjih 70 godina od kada je objavljena "1984"

Naime, u maju prošle godine pojavila se vest da je Belorusija zabranila prodaju romana "1984".

Beloruski novinari koji su imali uvid u dokument kojim se izriče zabrana, nisu ga objavili kako bi zaštitili ljude koji su im dokument dostavili. Nije poznato koliko je knjižara i trgovačkih lanaca dobilo naredbu.

Nakon početka rata u Ukrajini, na društvenim mrežama se aktivno raspravljalo o ovom distopijskom romanu i frazama poput “rat je mir“, “sloboda je ropstvo“ i “Veliki brat te gleda“, a u aprilu je Dmitrij Silin, aktivista iz Ivanova, odlučio da besplatno podeli Orvelov roman “1984” na ulici, što je dovelo do toga da je protiv njega pokrenuta tužba zbog “širenja lažnih vesti” o ruskoj vojsci.

Takođe, agresivnu kampanju ruskih državnih medija koji opravdavaju invaziju na Ukrajinu mnogi su uporedili sa dešavanjima u ovom romanu, piše TheGuardian. U Rusiji su uvedeni strogi zakoni koji zabranjuju da se rat u Ukrajini naziva "invazijom", već pokušavaju da ga prikažu kao akciju "oslobađanja" Ukrajine.

Tokom konferencije za štampu u maju prošle godine, portparolku ruskog Ministarstva spoljnih poslova Mariju Zaharovu jedna osoba je pitala šta da odgovori prijateljima i rođacima sa Zapada koji smatraju da je Rusija trenutno oličenje totalitarne države opisane u romanu "1984".

Zaharova je odgovorila: "Dugo smo mislili da je Orvel opisao strahote totalitarizma, ali to je jedna od najvećih laži. Zapravo je pisao o kraju liberalizma. Opisao je kako će liberalizam dovesti čovečanstvo u ćorsokak.

Nije pisao o SSSR-u, ali su vas ubedili da mislite da je pisao o nama. A prijateljima i rođacima na Zapadu recite da su oni ti koji žive u svetu fantazije."

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
light rain
16°C
22.05.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve