Život
27.05.2024. 22:00
R.E.

Suprotno tradiciji

Ljubav u 21. veku: Da li je “RAZDVOJENI BRAK” ključ zdrave veze?

ljubav, par
Izvor: Shutterstock

U Japanu je došlo do porasta “razdvojenih brakova” ili “vikend brakova”. Da li znate šta je to?

Sve popularniji vid bračne zajednice podrazumeva supružnike koji ne žive 24/7 pod istim krovom. Oni, zapravo, najvećim delom godine žive sasvim odvojeno, svako u svom stanu, a viđaju se kada se dogovore da oboma odgovara.

Taj vid “zajedničkog života” suprotan je tradiciji, ne samo u Japanu već širom sveta, ali je ipak sve češći jer očigledno više odgovara načinu života ljudi u 21. veku.

“Ljubav i poštovanje su važniji za dobar odnos partnera od toga da li žive pod istim krovom i da li su stalno zajedno”, kaže za BBC Hiromi Takeda, vlasnica teretane, koja živi upravo u jednom takvom novom vidu bračne zajednice.

Ona objašnjava da sa svojim suprugom nikada nije živela u istom stanu i nikada o tome, zapravo, nisam ni razmišljala. "Odabrali smo takozvani odvojeni brak jer nam oboma tako više odgovara”, kaže Hiromi, a sa njom se slaže njen suprug Hidekazu Takeda, biznis konsultant.

“Da budem iskren, više mi odgovara da živim sam. Razdvojeni brak nam omogućava da svako od nas nastavi svoj vlastiti način života. Moja supruga, na primer, voli rano da se budi, često već u četiri sata ujutru, zatim meditira, uključuje kompjuter i proverava svoje dnevni raspored, sprema doručka, očisti kuću. S druge strane, ja se budim tek oko sedam sati ujutru i odmah uključujem kompjuter i počinjem da radim”, kaže Hidekazu.
 

Da je moj suprug stalno uz mene bilo bi mi veoma neprijatno da neke stvari radim pred njim. Mnogo ga volim, i dalje sam zaljubljena u njega ali nemam potrebu da živim zajedno s njim”, objasnila je Hiromi.

Njih dvoje žive na oko sat vremena udaljenosti automobilom, a viđaju se dva do tri puta nedeljno, najčešće kada je potrebno da urade nešto zajedno u vezi sa njihovim detetom, koje živi sa mamom, i ta činjenica je, slažu se oba supružnika, jedini problem njihovog odvojenog braka.

Dok Hiromi kaže da joj je, ipak, teško da većinu obaveza oko deteta obavlja sama, njen suprug dodaje da se oseća loše zbog toga što nije više od koristi kao otac.

Oboma je ovo drugi brak. Hidekazu kaže da je u prošlom braku zbog svog posla često bio van kuće, a Hiromi da je najveća lekcija iz prošlog braka – da žena mora biti finansijski nezavisna.

“Kada sam se razvela, nisam imala želju da se ponovo udam. Uživala sam u tome što imam dovoljno vremena za sebe i nisam mogla da zamislim da opet delim život i životni prostor sa nekim.”

A kako okolina reaguje na njihov “razdvojeni brak”?

“Muškarci se uglavnom ne slažu s stim da je reč o dobrom rešenju. Kažu mi da žela mog muža što nema ženu koja mu pere i pegla veš, koja mu kuva. Koja je poenta braka ako žena ne radi sve to – pitaju me mnogi muškarci. Žene, međutim, često kažu – ljubomorna sam na vaš brak! Volela bih da i ja tako živim.”

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Koji horoskopski znaci su NAJBOLJI bračni partneri
brak, venčanje

Astrologija

11.06.2024. 15:05

Koji horoskopski znaci su NAJBOLJI bračni partneri

Brak se zasniva na međusobnom poštovanju, ljubavi i dobroj komunikaciji. Harmonija u ljubavnim odnosima je delikatna stvar, a neki se u njenom održavanju bolje snalaze od drugih. Pročitajte šta kažu zvezde...
Close
Vremenska prognoza
clear sky
29°C
17.06.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Euro 2024

Vidi sve

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve