Život
29.09.2022. 22:15
Beta/AFP

Klimatske promene

Rekordno topljenje glavnog austrijskog glečera ove godine

1
Izvor: Beta/Keystone / Gian Ehrenzeller

Glečer Pasterze, najveći u Austriji, topi se zbog klimatskog zagrevanja dva do četiri puta brže 2022. u odnosu na prosek poslednjih godina, ukazuje nacionalni meteorološki institut ZAMAG.

"Preliminarni rezultati jesenjeg merenja pokazuju ekstremnu godinu", rekla je šefica Odeljenja za nadzor klime Marion Grelinger u saopštenju objavljenom danas.

Debljina leda smanjila se za 3,7 metara čak i u gornjem delu, iznad 3.000 metra visine, dok je smanjenje ranije bilo po 1,6 metara, rekla je ona.

1
Izvor: Beta/Keystone / Gian Ehrenzeller

Tokom proleća debljina snežnog pokrivača na Alpima nikad nije bila toliko mala kao ove godine, stigla je i peščana prašina iz Sahare koja je prekrila glečer te ga sunce brže greje, a potom je lednik bio pogodjen nizom toplotnih talasa.

Isti fenomen je primećen letos u celom alpskom planinskom sistemu gde se nalazi 4.000 od ukupno 220.000 glečera na planeti.

Nemačka je u ponedeljak objavila nestanak jednog glečera, dok je u izveštaju objavljenom juče ukazano na rekordno topljenje švajcarskih glečera ove godine.

Stručnjaci taj fenomen pripisuju klimatskom zagrevanju, a topljenje i nestanak glečera doprinose podizanju nivoa mora, nestabilnosti terena i suši.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Topi se glečer "sudnjeg dana", naučnici zabrinuti
glečer

Pokazuju snimci

18.12.2021. 21:05

Topi se glečer "sudnjeg dana", naučnici zabrinuti

Naučnici su upozorili na opasnost koja preti na ledenom pokrivaču Zapadnog Antarktika, pošto bi se jedan glečer, veličine teritorije Britanije, mogao ubrzano raspasti i istopiti, što može podići nivo mora širom sveta za više od pola metra.
Close
Vremenska prognoza
fog
0°C
11.12.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve