Život
10.08.2020. 14:23
R. E. / Index. hr

Singapurski naučnici stvorili "elektronsku kožu" koja oseća dodir

screenshot_1-youtube.png

Singapurski naučnici razvili su "elektronsku kožu" koja je sposobna da oseti dodie, što je inovacija za koju veruju da će pomoći ljudima s ugrađenim protezama da prepoznaju predmete i daosete njihovu teksturu, pa čak i temperaturu i bol.

"Kožu" nazvanu ACES čini do stotinu malih senzora i veličine je 1 četvornog centimetra, piše Index. hr.

Naučnici sa Nacionalnog univerziteta Singapur kažu da taj uređaj može da procesuira informacije brže od ljudskog živčanog sistema i sposoban je da prepozna 20 do 30 različitih tekstura.

Povezane vesti - PRVI ČOVEK UN: Svet se suočava s generacijskom katastrofom

Ljudi moraju da "klize" prstom po predmetu kako bi osetili teksturu, ipak ova koža sa samo jednim dodirom može prepoznati teksturu različite čvrstoće, kaže Benjamin Tee, dodajući da algoritmi veštačke inteligencije omogućavaju uređaju brzo učenje.

Star Wars kao inspiracija

Demonstracija je pokazala kako uređaj može da prepozna da je loptica za rešavanje stresa mekana i da odredi da je plastična lopta tvrda.

https://www.youtube.com/watch?v=8CUNnBUqpwQ

"Kad izgubite osećaj dodira, osećate utrnulost... Osobe koje nose proteze imaju taj problem", kaže Tee.

"Stvaranjem veštačke verzije kože za njihove proteze ponovno mogu rukom da osete toplinu i koliko je mekano ili tvrdo to što drže u ruci", kaže Tee.

On dodaje da je koncept rezultat inspiracije scenom iz trilogije Ratova zvezda u kojoj lik Luke Skywalker gubi desnu ruku i dobija robotsku kojom, kako se čini, može osetiti dodir.

Tehnologija je još u eksperimentalnoj fazi, ali postoji izuzetni interes, posebno medicinske zajednice, kaže Tee.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
2°C
25.10.2021.
Beograd

Najnovije

Vidi sve

Najčitanije

Vidi sve