Život
21.11.2021. 15:51
R.E.

Istorija se ponavlja

Ruska carica Katarina Velika: Odbijanje vakcine je divljaštvo

Katarina Velika
Izvor: Shutterstock

U Moskvi je prošlog petka javnosti izloženi pismo ruske carice Katarine Velike u kojem poziva svoj narod da se vakciniše protiv boginja.

"Vakcinacija protiv boginja bi trebalo da bude sveprisutna", piše carica u svom pismu koje je adresirala na grofa Pjotra Rumjanceva 20. aprila 1787. godine, koji je bio upravitelj Malorusije, današnje Ukrajine.

Katarina Velika je u istom pismu objasnila i kako treba da se sprovede kampanja u vezi sa vakcinacijom protiv malih boginja, bolesti koja je u to vreme odnela mnoge živote širom sveta, a narod se bojao vakcine jer je bila nov način prevencije. 

Od boginja je umro i francuski kralj Luj XV umro, a tim povodom ruska carica je navodno rekla da je "divljaštvo umreti od te bolesti u prosvećenom 18. veku", piše France 24.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Zrenjaninska biskupija uvela obaveznu vakcinaciju, pristali skoro svi
crkva, krst

"Nećete postati slonovi"

20.11.2021. 01:12

Zrenjaninska biskupija uvela obaveznu vakcinaciju, pristali skoro svi

Dvojica sveštenika koja su radila na terenu zrenjaninske biskupije i koja su odbila da se vakcinišu, napustila su tu biskupiju u skladu sa uredbom koja nalaže da svi sveštenici koji žele da ostanu da rade u zrenjaninskoj biskupiji nakon 15. novembra, moraju biti vakcinisani.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
14°C
04.10.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve