Život
07.10.2022. 10:55
Beta

"Spejseks"

Ruskinja, Japanac i Ameri zajedno idu u svemir. Nije vic (FOTO)

1
Izvor: Beta / NASA

Kapsula kompanije "Spejseks" prevezla je četvoro astronauta, jednu Ruskinju, jednog Japanca i dvoje Amerikanaca na Međunarodnu svemirsku stanicu (MSS).

Kapsula "Spejseksa" stigla je do MSS dan posle lansiranja, a povezala se sa Međunarodnom stanicom na visini od 420 kilometara iznad Atlantika, iznad zapadne obale Afrike.

Prvi put u 20 godina jedan ruski astronaut prevezen je iz američkog svemirskog centra NASA Kenedi, što je rezultat novog dogovora postignutog uprkos napetosti oko rata u Ukrajini.

1
Izvor: Beta / AP / John Raoux

Kosmonautkinja Ana Kikina pridružuje se dvojici Rusa koji su već na Međunarodnoj svemirskoj stanici, gde će raditi do marta pre nego što se vrati na Zemlju istom kapsulom "Spejseksa".

Sa Kikinom je letela i prva američka Indijanka, putnica u svemir, pukovnik Nikol Man, zatim kapetan Džoš Kasada, oboje iz NASA i Japanac Koiči Vakata, jedini koji ima iskustva u svemirskim letovima sa prethodno obavljenih pet misija.

1
Izvor: Beta / NASA

Astronautkinja Nikol Man i njena ekipa će zameniti troje Amerikanaca i jednog Italijana koji se vraćaju u odvojenoj "Spejseks" kapsuli iduće nedelje posle provedenih gotovo godinu dana u svemiru. Do tada 11 ljudi će deliti laboratoriju u orbiti. 

Astronaut NASA Frank Rubio stigao je na MSS pre dve nedelje. On je prevezen raketom Sojuz iz Kazahstana. NASA i Ruska svemirska agencija usaglasili su dogovor prošlog leta da uvek bude Amerikanac i Rus na svemirskoj stanici.

1
Izvor: Beta / NASA

Dok kompanija "Spejseks" Ilona Maska nije počela da prevozi astronaute pre dve godine, NASA je morala da plaća desetine miliona dolara da se njihovi astronauti prevezu "Sojuzom".

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by NASA (@nasa)

 

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Spektakl na nebu: NASA letelica udarila u asteroid, namerno (FOTO)
1

Eksperiment

27.09.2022. 08:41

Spektakl na nebu: NASA letelica udarila u asteroid, namerno (FOTO)

Letelica američke svemirske agencije NASA namerno je u noći između ponedeljka i utorka udarila u asteroid sa ciljem da ga skrene sa njegove putanje u probnoj misiji bez presedana koja treba čovečanstvu da pokaže da li će moći da se odbrani od potencijalne buduće pretnje.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
21°C
23.09.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

SP u košarci

Vidi sve