Život
16.05.2022. 16:32
Promo

Istraživanje

Sa kakvim problemima se suočavaju LGBT+ osobe u regionu

LGBT prava
Izvor: Shutterstock

Povodom ovogodišnjeg Međunarodnog dana borbe protiv homofobije, transfobije i bifobije, 17. maja, IKEA Srbija pokreće kampanju "Ljubav je uvek dobrodošla“ kako bi podstakla društvo na solidarnost, ravnopravnost i inkluziju LGBT+ osoba.

Kompanija je sprovela opsežno istraživanje među mladim LGBT+ osobama u četiri regionalne prestonice – Bukureštu, Zagrebu, Beogradu i Ljubljani.

Rezultati pokazuju da se većina ispitanika ne oseća u potpunosti prihvaćeno ili dobrodošlo u svojim domovima nakon što članovima porodice otkriju svoju seksualnu orijentaciju.

U više od 60 odsto slučajeva, mladi se suočavaju sa različitim oblicima neprihvatanja, uglavnom suptilnim, neverbalnim znacima, poput stida koji ispoljavaju članovi domaćinstva. Sa ovom vrstom neprihvatanja im je najteže da se izbore, čak i više nego sa verbalnom ili fizičkom agresijom.

‘’U kompaniji IKEA verujemo da svako ima pravo na mesto koje može nazvati domom – a to nisu samo četiri zida i krov nad glavom. To je mesto gde osećamo sigurnost, pripadnost i prihvaćenost.

Mnoge LGBT+ osobe nemaju ovakvo iskustvo u svojim domovima i često se osećaju diskriminisano i otuđeno. U skladu sa našom vizijom da stvaramo bolju svakodnevnicu za mnoge ljude, imamo odgovornost i privilegiju da se zalažemo za pravednije i ravnopravnije društvo, kao i da doprinosimo pozitivnim promenama”, rekla je Ekaterina Egorova, regionalna izvršna direktorka i glavna direktorka za održivost u IKEA Jugoistočna Evropa.

Kako bi pokazala posvećenost većoj inkluziji LGBT+ zajednice, IKEA Srbija je obeležila 17. maj podizanjem zastave duginih boja ispred robne kuće u Beogradu.

Slika 2
Izvor: IKEA / Promo

Kompanija želi da podstakne društvo da bude bolji saveznik voljenim LGBT+ osobama i široj LGBT+ zajednici i poziva na preduzimanje konkretnih, smislenih koraka kako bi se svi osećali dobrodošlo, kao kod kuće.

Praktični saveti i simbolični znak "Dobrodošli“, dostupni su na veb stranici kompanije, a IKEA podstiče svoje kupce i širu javnost da te simbole podele na društvenim mrežama i na taj način pokažu solidarnost sa LGBT+ zajednicom.

Svoju podršku možete dati i kupovinom STORSTOMMA torbe duginih boja koja će biti dostupna u IKEA robnoj kući u Beogradu. Deo prihoda je namenjen organizaciji "Da se ​​zna“ koja pruža pravnu i psihološku podršku LGBT+ zajednici.

Kompanija IKEA je dodatno najavila podršku predstojećem Euro Prajdu (Euro Pride), koji bi trebalo da se održi od 12. do 18. septembra u Beogradu. Kompanija tako nastavlja da se zalaže za rodnu ravnopravnost i podršku ranjivim grupama, a u skladu sa svojom Agendom o Raznolikosti i Inkluziji.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Supermen "izlazi iz ormana"
Supermen

Ljubav je ljubav

12.10.2021. 10:37

Supermen "izlazi iz ormana"

U novom stripu o popularnom superheroju CNN otkriva da je Supermen biseksualac.
Close
Vremenska prognoza
few clouds
27°C
30.09.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

SP u košarci

Vidi sve