Život
05.10.2019. 18:13
Jutarnji list

SAMO POZITIVNO: Optimisti žive duže i manje oboljevaju od srčanog i moždanog udara

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Ljudi s pozitivnim gledanjem na svet verojatno će se ređe nego pesimisti suočiti sa srčanim ili moždanim udarom, a verovatno će i duže živeti, pokazala je nedavna analiza.

U analizi koja se temelji na postojećim istraživanjima, naučnici su istražili podatke iz 15 studija u koje je bilo uključeno nešto manje od 230.000 ljudi, a praćeni su prosečno 14 godina, prenosi Jutarnji list.

Tokom tog vremena, najoptimističnije osobe imale su 35 posto manje šansi od najpesimističnijih za srčani ili moždani udar, a 14 posto manje izgleda da umru iz nekog drugog razloga, objavljeno je u JAMA Network Open.

"Ti rezultati sugerišu da pozitivno i negativno razmišljanje ne samo da utiču na kvalitetu života nego mogu biti povezani i sa zdravljem", rekao je Alan Rozanski, vodeći autor studije i naučnik na Icahn School of Medicine u Mount Sinaiju u Njujorku.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net
Shutterstock

Optimisti imaju pozitivnije zdravstvene navike koje im pomažu da žive duže, rekao je Rozanski. Oni bolje jedu, više vežbaju i manje puše od pesimista, a imaju i bolje načine nošenja s problemima koji im pomažu da budu proaktivni na polju svog zdravlja i da prolaze kroz teška vremena ne menjajući navike u nezdrave.

Povezane vesti - KAD SE ZANESETE: Ovo su najveće greške u seksu na samom početku veze

Pesimizam, suprotno tome, može potstaći češće upale i učiniti ljude podložnijima razvoju metaboličkih poremećaja koji mogu skratiti život, kazao je Rozanski.

Dok su mnoge studije kroz predhodnih nekoliko decenija povezale stres i promene raspoloženja s povećanim rizikom od srčanih bolesti, ovi rezultati nude sveže dokaze da gledanje na život može uticati na zdravlje srca.

"Optimizam se dugo povezuje s boljim rezultatima u školi i na poslovima poput prodaje, sporta, politike i u društvenim odnosima, ali on je i važno zdravstveno pitanje koje dosad nije dovoljno istraženo", rekao je Rozanski.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
16°C
30.05.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve