Život
11.10.2021. 15:54
R.E.

Nema gripa, ima vakcine

Vakcinacija protiv gripa i protiv korone - ima li veze jedno s drugim?

grip, korona, temperatura, nazeb
Izvor: Shutterstock

Zvanično je počela vakcinacija protiv sezonskog gripa, vakcinom instituta "Torlak".

Direktorka Instituta za javno zdravlje "Milan Jovanović Batut", Verica Jovanović izjavila je da je potrebno da se vakcinišu sve osobe koje su u posebnom riziku, imaju hronična oboljenja, koje su na terapiji malignih bolesti i koje imaju bilo koje druge hronične zdravstvene tegobe.

Jovanovićeva je za RTS istakla da je trenutno na raspolaganju 100.000 doza doza vakcina protiv sezonskog gripa instituta "Torlak", ali da se veoma brzo očekuje isporuka 470.000 doza četvorovalentne vakcine, a potom još 100.000 doza "torvaks flu" vakcine.

"Preporučujem da se sve osobe koje su u riziku što pre vakcinišu zato što je zaštita neophodna. Zaštita od virusa gripa je i u ovoj sezoni od velikog značaja, s obzirom na komplikacije koje se mogu javiti ako se udruženo jave virus gripa i kovida", naglasila je Verica Jovanović.

Prema njenim rečima, najnovije preporuke su da se vakcina protiv gripa i kovida mogu primiti istog dana u različite ruke.

Dodala je da virus gripa laboratorijski nije potvrđen u Srbiji.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Moderna spaja vakcinu protiv kovida i gripa
Vakcine

"Velika prilika"

09.09.2021. 21:39

Moderna spaja vakcinu protiv kovida i gripa

Farmaceutska kuća Moderna saopštila je da razvija novu vakcinu protiv kovida u jednoj dozi, koja kombinuje buster dozu sa eksperimentalnom vakcinom protiv gripa.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
16°C
24.05.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve