Život
14.07.2019. 16:44
R.E./CNN

Šarena istorija zastave duginih boja

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Zastava duginih boja, koja danas predstavlja univerzalni simbol LGBT populacije širom sveta, prvi put se zaviorila u San Francisku 25. juna 1978. godine na Paradi ponosa.

Prvobitna verzija zastave imala je osam boja - dve više nego sadašnja verzija i dizajnirao ju je Žilbert Beker, otvoreni gej umetnik i aktivista, piše CNN.

Beker je inspiraciju crpeo iz američke nacionalne zastave, koja je 1976. godine proslavljala dvestogodišnjicu. Međutim za razliku od američke LGBT zastava ima više boja i svaka nosi određeno značenje.

Povezane vesti - LJUBAV JE UMEĆE, NE OSEĆAJ: Kako je Erih From shvatao emocije

Ružičasta je za seks, narandžasta je za zdravlje, žuta je sunčeva svetlost, zelena simboliše prirodu, tirkizna magiju, plava harmoniju i ljubičasta duh.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net

Prva zastava bila je duga oko 30 do 60 stopa, a Beker koji je tada imao 27 godina, ručno ju je šio.
" Kada je sam je završio i pogledao je , video sam kako svi oko mene poseduju tu zastavu. Pomislio sam kako je bolja nego što sam sanjao", rekao je u intervjuu za CNN 2015. godine.

Nakon nekog vremena Beker je uklonio dve boje iz dizajna, kako bi olakšao njenu proizvodnju. Izbor je pao na ružičastu i tirkiznu, pa od tada zastava ima šest nijansi.

Povezane vesti - Stotine hiljada učesnika Parade ponosa u Londonu

Baker je umro 2017. godine, a u istom intervjuu za CNN iz 2015. godine, otkrio je razloge za dizajn zastave.

"Trebalo nam je nešto što će izraziti našu radost, lepotu, našu moć. A duga je to učinila. Mi smo divno, drevno pleme ljudi. Izabrali smo nešto iz prirode. Izabrali smo nešto lepo."

 

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
21°C
30.05.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve