Šarena istorija zastave duginih boja

Šarena istorija zastave duginih boja


Zastava duginih boja, koja danas predstavlja univerzalni simbol LGBT populacije širom sveta, prvi put se zaviorila u San Francisku 25. juna 1978. godine na Paradi ponosa.

Prvobitna verzija zastave imala je osam boja – dve više nego sadašnja verzija i dizajnirao ju je Žilbert Beker, otvoreni gej umetnik i aktivista, piše CNN.

Beker je inspiraciju crpeo iz američke nacionalne zastave, koja je 1976. godine proslavljala dvestogodišnjicu. Međutim za razliku od američke LGBT zastava ima više boja i svaka nosi određeno značenje.

Povezane vesti – LJUBAV JE UMEĆE, NE OSEĆAJ: Kako je Erih From shvatao emocije

Ružičasta je za seks, narandžasta je za zdravlje, žuta je sunčeva svetlost, zelena simboliše prirodu, tirkizna magiju, plava harmoniju i ljubičasta duh.

LGBT zastava

Prva zastava bila je duga oko 30 do 60 stopa, a Beker koji je tada imao 27 godina, ručno ju je šio.
” Kada je sam je završio i pogledao je , video sam kako svi oko mene poseduju tu zastavu. Pomislio sam kako je bolja nego što sam sanjao”, rekao je u intervjuu za CNN 2015. godine.

Nakon nekog vremena Beker je uklonio dve boje iz dizajna, kako bi olakšao njenu proizvodnju. Izbor je pao na ružičastu i tirkiznu, pa od tada zastava ima šest nijansi.

Povezane vesti – Stotine hiljada učesnika Parade ponosa u Londonu

Baker je umro 2017. godine, a u istom intervjuu za CNN iz 2015. godine, otkrio je razloge za dizajn zastave.

“Trebalo nam je nešto što će izraziti našu radost, lepotu, našu moć. A duga je to učinila. Mi smo divno, drevno pleme ljudi. Izabrali smo nešto iz prirode. Izabrali smo nešto lepo.”

 

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar