SAVETI BRITANSKIH LEKARA: Koliko treba da vežbaju mladi, a koliko stariji ljudi

SAVETI BRITANSKIH LEKARA: Koliko treba da vežbaju mladi, a koliko stariji ljudi

foto: Shutterstock


Britanski lekari preporučuju odraslim osobama vežbanje dvaput nedeljno, kako bi što duže ostali aktivni. Fizička aktivnost takođe sprečava debljanje, dijabetes tipa 2, srčane bolesti i depresiju, ističu lekari i poručuju da je bilo kakva fizička aktivnost bolja od nikakve.

To znači da je generalno svim ljudima potrebno više kretanja i da se to može učiniti čak i malim trikovima – treba izaći iz gradskog prevoza jednu stanicu pre odredišta i pešačiti, izabrati penjanje stepenicama umesto liftom… A evo i preporučenih smernica za vežbanje za sve starosne kategorije ljudi:

foto: Shutterstock

foto: Shutterstock

Bebama se preporučuje provođenje 30 minuta dnevno na stomaku.

Maloj deci se preporučuje 180 minuta aktivne igre dnevno.

Deci predškolskog uzrast 180 minuta fizičke aktivnosti dnevno, što uključuje najmanje 60 minuta vežbanja.

Deci od 5 do 18 godina preporučuje se barem jedan sat umerene do snažne fizičke aktivnosti na dan. To može biti čas fizičkog vaspitanja, hodanje, aktivnosti posle škole ili bavljenje nekim sportom. Takav način života razvija mišiće i snagu kostiju.

Povezane vesti – ZDRAVI & ZGODNI: Mogu li da sredim telo za plažu za mesec dana

foto: Shutterstock

foto: Shutterstock

Ljudima od 19 do 64 godine savetuje se svakodnevna fizička aktivnost. Oni, recimo, snagu mišića mogu održavati baveći se vrtlarstvom, noseći kese iz kupovine ili vežbanjem dva puta nedeljno. Preporučuje im se najmanje 150 minuta aktivnosti svake nedelje, poput brzog hodanja, vožnje bicikla ili trčanja. Liječnici također preporučuju smanjivanje vremena koje se provodi neaktivno i sedeći, kao i razbijanje dugih perioda neaktivnosti.

Za starije od 65 godina lekari kažu da je barem malo fizičke aktivnosti bolje nego nimalo. Dva dana nedeljno trebalo bi raditi neke aktivnosti koje poboljšavaju snagu mišića, ravnotežu i fleksibilnost, a kao primer najavljuju ples, vodeni aerobik ili Tai Chi. Savetuje se takođe prekidanje dugotrajnog sedenja umerenom aktivnošću ili barem stajanjem.

foto: Shutterstock

foto: Shutterstock

Trudnicama se preporučuje da pokušaju 150 minuta nedeljno učestvovati u nekim umerenim fizičkim aktivnostima. Snažnija fizička aktivnost se ne preporuča trudnicama koje ranije nisu bile tako aktivne.

Porodiljama se takođe preporučuje do 150 minuta aktivnosti tjedno, vežbe za izgradnju i jačanje mišića dva puta nedeljno i svakodnevno vežbanje karlice čim budu u mogućnosti.

 

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar