Život
29.07.2021. 23:05
Tanjug

Krivolov 170.000 ptica

Sezona na ptice: Ako čujete elektronsku vabilicu...

lovac, puška
Izvor: Shutterstock

Predstojećeg vikenda počinje lovna sezona na ptice selice, a iz Društva poručuju da je to prilika da državne institucije preduzmu sve mere za zaustavljanje najmasovnijeg vida krivolova ptica - uništavanje prepelica uz korišćenje elektronskih vabilica.

Oni podsećaju na to da je izlov grlice i takođe proređene prepelice, zabranjen u većini evropskih država, kao i da Srbija decenijama unazad ne sledi primere dobre međunarodne prakse i dozvoljava ubijanje ugroženih ptica.

"Lov prepelica u Srbiji posebno je problematičan jer se gotovo po pravilu vrši uz korišćenje nedozvoljenih sredstava, elektronskih vabilica, koje je krivični zakonik prepoznao kao sredstva za masovno uništavanje divljači", navodi se u saopštenju.

Podsećaju da je korišćenje vabilica na području Srbije zabranjeno zakonima o zaštiti prirode i o divljači i lovstvu, te nizom međunarodnih ugovora.

Za korišćenje vabilica u lovištu prema Krivičnom zakoniku zaprećena je kazna zatvora od šest meseci do tri godine.

Sandra Jovanović iz Društva za zaštitu i proučavanje ptica navela je da je zbog nezakonitog ubijanja, trovanja i hvatanja u Srbiji godišnje strada 120.000 - 170.000 jedinki divljih ptica, od kojih je prepelica 50.000 do 60.000.

"Procenjujemo da se na području Srbije, uglavnom vikendima, nezakonito koristi oko 800 elektronskih vabilica. Ovi uređaji su glasni i mogu se čuti sa velike udaljenosti, sa više od dva kilometra. Velika je enigma zašto ih lovočuvari izuzetno retko pronalaze i prijavljuju“, ocenila je ona.

Društvo očekuje da po zaključku Vlade Srbije reaguju MUP, Ministarstvo pravde i Ministarstvo poljoprivrede i preduzmu mere i aktivnosti iz delokruga svojih nadležnosti u cilju iskorenjivanja nezakonitog ubijanja, hvatanja i trgovine divljim vrstama ptica.

Društvo je pozvalo građane i građanke da im se pridruže u sprečavanju krivolova i prijave korišćenje elektronskih vabilica policiji.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
mist
4°C
26.11.2022.
Beograd

Katar 2022

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve