SIMBOL POP KULTURE I MLADOSTI: Vokmen proslavio 40. rođendan

SIMBOL POP KULTURE I MLADOSTI: Vokmen proslavio 40. rođendan

Shutterstock


Prošlo je 40 godina od kada je kompanija Sony pustila na tržište prvi prenosivi plejer muzičkih kaseta – Sony Vokmen. Bilo je to 1. jula 1979 godine.

Prenosivi kasetofon predstavljao je revoluciju u načinu slušanja muzike. Zamislite samo to oduševljenje saznanjem da omiljenu muziku konačno možete da slušate bez obzira na to gde se nalazite i da konačno nećete morati da trpite kritike komšija da je preglasna.

Međutim, u vreme pojave prvog Vokmena već bilo prenosnih kasetofona, oni su bili skupi i veličine prosečne torbe što ih je činilo nepristupačnim. U svom vrhuncu, Vokmen je bio sinonim za prenosive muzičke plejere, međutim sa dobrom prodajom nastavio je čak i kroz CD eru. Inovacije kao što je 1981. predstavljao Vokmen 2. – jedva veći od kasete, i Diskmena iz 1984. pomogle su Sony-u da ostane na vrhu muzičkog sveta.

Shutterstock

Ipak, prodaja je naglo počela da pada nakon što je Apple predstavio iPod 2001. godine, a digitalna preuzimanja su počela da dominiraju.

Povezane vesti – Posetite neke od istorijski najbogatijih gradova

Početkom 2000-ih godina Sony je predstavio i Network Walkman – mp3 plejere sa hard diskom ili memorijskim karticama. Ipak, napredak mobilnih telefona i servisa kao što su YouTube i Spotify su označili definitivan kraj vokmena, kao i drugih fizičkih nosača zvuka.

Bez obzira na sve, Vokmen će u istoriji ostati upamćen kao jedan od napopularnijih i najvoljenijih elektronskih uređaja i kao neko ko je obeležio mnoga detinjstva.

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar