Život
03.04.2024. 12:37
R.E.

Nedeljko Todorović

SNEG U APRILU? Evo šta kaže meteorolog

sneg
Izvor: Shutterstock

U današnjem svetu, gde globalni ekološki procesi sve više postaju deo naše svakodnevice, pojava neobičnih meteoroloških fenomena može imati značajan uticaj na životnu sredinu i zdravlje ljudi.

Nedavno, Evropu je zatekla neočekivana vest o dolasku masivne količine peska iz Sahare, procenjene na čak 180.000 tona. Ova pojava donosi sa sobom ne samo estetske promene, već i potencijalne posledice po kvalitet vazduha i zdravlje stanovništva. Kako će ova situacija uticati na Srbiju, u emisiji "Uranak" na K1 televiziji, govorio je meteorolog Nedeljko Todorović.

"To je redovna pojava. Samo je neko objavio tu cifru. Zavisi od cirkulacije evropskog kontinenta, položaja anticiklona u oblasti visokog i niskog pritiska. Sada ćemo da se usredsredimo na oblast niskog pritiska. Kada se ta oblast nađe negde na zapadu Evrope, premešta se prema zapadu sredozemlja, kao što su Španija i Italija, onda se prema Balkanskom poluostrvu uspostavlja snažno jugozapadno strujanje. Pošto je ciklon blizu Afrike, on pokupi pesak iz Afrike i prenese ga na evropski kontinent, a ovi južni delovi kontinenta su prvi na udaru, kao što su oblast sredozemlja i Balkan. Taj pesak se transportuje preko našeg područja, čak i severnije, ponekad ide čak do Skandinavije", kaže meteorolog i dodaje:

"Cikloni imaju razmere 1.000 km. Ako se taj ciklon nađe u zapadnom Sredozemlju, on zahvata i deo severne Afrike, pa je normalno da vetar nosi tu masu. Podigne on i pesak, a ovo je prašina što stiže kod nas. Ipak, ta krupnija zrna zbog svoje težine padnu ranije, dok kod nas dolaze sitnije čestice".  

"U sredu ujutru je u kotlinama bilo mraza, bio je minus. U Sjenici je bilo -5 stepeni, ali u Beogradu neće biti snega u aprilu", zaključio je Nedeljko Todorović.
 

Todorović je objasnio i da "do 7. ili 8. aprila u našem regionu nema pojave saharskog peska, ali da će se osetiti u subotu i nedelju blago južno strujanje, biće slično toplo kao i ovih prethodnih dana. Negde oko 9. 10. i 11. aprila kada se ciklon približi nama, ali nije ubedljivo da će da bude izražen kao ovaj što je bio pre dva ili tri dana, taj jezičak tog saharskog peska će biti iznad našeg područja, ali daleko slabije nego što je bilo".

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
37°C
14.07.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Euro 2024

Vidi sve

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve